Bush levert eigen tv-nieuws

Het is legaal, dus ik ga er mee door. Daar komt de verdediging van de Amerikaanse president Bush op neer tegen aantijgingen dat hij de Amerikaanse bevolking op `immorele' manier beïnvloedt.

De Amerikaanse overheid produceert zelf videobanden met journalistiek-achtige opnamen over onderwerpen die te maken hebben met regeringsbeleid. Deze banden verzendt de overheid naar lokale televisiestations. Verschillende tv-stations hebben deze opnamen uitgezonden in hun nieuwsprogramma's zonder dat ze daarbij aangeven dat het om een door de overheid geproduceerd item gaat.

De Amerikaanse waakhond Government Accountability Office (GAO), onderdeel van het Amerikaanse Congres dat onder andere toeziet op eerlijke overheidsinformatie, klaagde over de praktijken. Volgens GAO is het door de overheid vervaardigen van zulke opnamen, bedoeld voor journalistieke programma's, een verkeerd gebruik van overheidsgeld.

,,Het is niet alleen een kwestie van legaliteit, het is ook een morele zaak'', zei David Walker van GAO. ,,De belastingbetalers hebben er recht op te weten als de overheid hen probeert te beïnvloeden met hun eigen geld.'' Walker was teleurgesteld in Bush' reactie, omdat de president zich alleen richt op de juridische kant van de zaak.

Bush zei dat het ministerie van Justitie heeft geoordeeld dat de producties ,,binnen de wet vallen, zolang ze maar gebaseerd zijn op feiten''. Volgens Bush maken sommige ministeries al lang zulke videobanden. Het is aan de lokale nieuwszenders, aldus Bush, om aan te geven dat de fragmenten zijn geproduceerd door de overheid.