Brokking bondscoach volleyballers

De Nederlandse volleybalbond heeft Harry Brokking benoemd tot de bondscoach van het nationale mannenteam. De NeVoBo is met hem een dienstverband tot 30 april 2009 overeengekomen.

Brokking is momenteel technisch directeur en mannencoach van de Amstelveense volleybalclub Martinus. Hij was niet de eerste keus, maar kwam in beeld nadat de bond geen overeenstemming had bereikt met achtereenvolgens de Zweed Anders Kristiansson en Peter Blangé. Kristiansson gaf er de voorkeur aan bij zijn Belgische club Maaseik te blijven en Blangé vond een duo-baan als trainer van landskampioen VC Nesselande praktisch onuitvoerbaar.

Voor Brokking betekent zijn aanstelling een rentree als bondscoach. Hij was in de periode 1989 tot en met 1991 werkzaam bij het Nederlands team als opvolger van Arie Selinger. Kort voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona moest Brokking plaatsmaken voor Selinger, omdat de belangrijke spelers het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Brokking is afkomstig van Martinus. Hij maakte daar deel uit van de talentvolle lichting met onder anderen Bert Goedkoop en Marco Brouwers. Als spelerverdeler, die ook uit de voeten kon als aanvaller, kwam Brokking lengte tekort om internationaal door te breken; hij is ook nooit gekozen voor het Nederlands team.

Brokking, die een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Amsterdam heeft gevolgd, was op jonge leeftijd al actief als trainer. Eerst bij de jeugd van Martinus en als twintiger leidde hij het vrouwenteam van de Amstelveense club, een functie die hij combineerde met zijn rol als speler.

Nadat Arie Selinger in 1985 door Martinus was aangetrokken als trainer, maar drie maanden op zijn komst moest worden gewacht, werd Brokking door de spelersgroep naar voren geschoven als zijn tijdelijke vervanger. Dat beviel zo goed, dat hij Selingers assistent werd toen die werd aangesteld als bondscoach. Na Selingers vertrek in 1989 nam Brokking, tot tevredenheid van de spelers, zijn plaats als bondscoach in.

Het vertrouwen van een aantal spelers bleek twee jaar later echter zodanig te zijn afgenomen, dat zij meenden onder leiding van Brokking weinig kans op een gouden medaille bij de Zomerspelen van Barcelona te hebben. Voor Brokking was dit reden zich terug te trekken, waarna Arie Selinger werd teruggehaald. Onder diens leiding won Nederland olympisch zilver.

Brokking werd weer clubtrainer. Eerst in Duitsland bij het vrouwenteam van USC Münster en vervolgens in Frankrijk bij de mannenteams van Paris Université Club (PUC) en Tourcoing. Met beide clubs was hij succesvol, zowel in Frankrijk als in Europa.

Ruim anderhalf jaar geleden keerde Brokking terug bij Martinus, waar hij de verantwoording kreeg over het technisch beleid bij zowel de mannen als de vrouwen. Bovendien coachte hij het mannenteam. Hij slaagde in zijn opdracht Martinus te laten terugkeren naar de eredivisie, waar het dit seizoen als vijfde eindigde. Hij maakt dit seizoen bij Martinus af en heeft toegezegd de voorbereidingen op het nieuwe seizoen af te ronden.

Hoewel Brokking vandaag is gepresenteerd als de nieuwe bondscoach, heeft hij met de NeVoBo nog geen overeenstemming bereikt over het programma. De nieuwe coach wil graag deelnemen aan de World League, waarvan de bond de kosten (te) hoog vindt. De bond en de coach zijn het voorlopig alleen eens geworden over het salaris.