Berndsen als commissaris weg bij Corus (Gerectificeerd)

Leo Berndsen stopt als president-commissaris van Corus Nederland. Jacques Schraven, oud-voorzitter van VNO-NCW en sinds vorig jaar commissaris in het Britse Corus-bestuur, volgt hem op.

Dat heeft Corus vanmorgen bekendgemaakt, samen met de presentatie van de eerste jaarwinst in de geschiedenis van het Brits-Nederlandse staalconcern. Berndsen, die vrijwillig vertrekt, trekt zich terug als zijn termijn van vier jaar eind september afloopt. ,,De situatie bij Corus is sterk verbeterd ten opzichte van vier jaar geleden, toen het Nederlandse deel van Corus nog meegezogen dreigde te worden in de verliezen van het Britse deel'', zegt Berndsen, die Corus in 2003 in ernstige problemen bracht toen hij de voorgenomen verkoop van de aluminiumtak aan het Franse Pechiney blokkeerde. Die actie leidde tot het aftreden van de toenmalige bestuursvoorzitter Pedder en de benoeming van zijn opvolger Varin.

Berndsen vertrouwt erop dat Schraven de Nederlandse belangen in het Corus-bestuur in Londen voldoende zal behartigen. Hij vindt het geen bezwaar dat Schraven zowel bij Corus Nederland als bij de Corus-groep commissaris wordt. ,,In een normaal concern is, een aantal jaren na een fusie, een zekere eenheid van bestuur wel gebruikelijk'', zegt Berndsen. Wat volgens hem niet wil zeggen dat hij nu altijd met `Londen' op één lijn zit. Het ontslag van Peter Jongenburger uit de directie van Corus Nederland, enkele maanden geleden, verdient volgens hem bijvoorbeeld ,,geen schoonheidsprijs''.

De vanmorgen tevens bekendgemaakte benoeming van de Brit Malcolm McOmish en de Nederlander Ton Doeleman tot directielid van Corus Nederland kan overigens wel op zijn steun rekenen. ,,Daarmee zijn drie van de vier directieleden van Nederlands, en in het bestuur in Londen zitten inmiddels ook vier Nederlanders, dus we hebben inmiddels invloed op alle fronten. We moeten ook niet blijven zeuren, natuurlijk.''

Corus behaalde vorig jaar een nettowinst van 446 miljoen pond (642 miljoen euro) op een 17 procent hogere omzet van 9,3 miljard pond. De afgelopen drie jaar leed Corus een verlies van bij elkaar opgeteld ruim 2 miljard Britse pond.

Corus dankt de winststijging aan de hogere staalprijzen en doorgevoerde kostenbesparingen. Het Britse en het Nederlandse deel van Corus waren allebei goed voor ongeveer de helft van het behaalde resultaat. De winst in het tweede halfjaar was bijna twee keer zo hoog als in de eerste jaarhelft. Wel werd de winst gedrukt door de hoge grondstofprijzen.

Rectificatie

In Berndsen als commissaris weg bij Corus (17 maart, pagina 16) staat dat Jacques Schraven oud-voorzitter is van VNO-NCW. Hij is dat nog steeds. Hij wordt in mei 2005 opgevolgd door Bernard Wientjes.