AZ in schijnwerpers, nu Adriaanse nog

Zelfs trainer Lucescu kon gisteravond enige waardering opbrengen voor AZ, dat zich door een tweede zege op Sjachtar Donetsk (2-1) eenvoudig kwalificeerde voor de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi. De Roemeense coach van de Oekraïense club begreep na het eerste duel van vorige week niet waarom de Nederlandse bondscoach AZ tot norm heeft verheven. Zijn ploeg was in Donetsk dan wel met 3-1 verslagen, maar met defensief voetbal. Dankzij verdedigingsfouten van Sjachtar was een verkeerd beeld ontstaan van de krachtsverhoudingen. Aldus Lucescu.

In de benauwde perskamer van AZ was de voormalige international bijgedraaid. Hij vond dit keer dat de Alkmaarders verdiend de volgende ronde hebben bereikt. ,,Deze ploeg is goed geprepareerd voor dit niveau'', aldus Lucescu. ,,AZ bestaat uit ervaren voetballers die gedisciplineerd en goed georganiseerd spelen.''

Het was een compliment voor met name trainer Adriaanse aan wie een groot deel van het huidige succes van AZ mag worden toegeschreven. De Amsterdammer heeft in tweeënhalf jaar een grijze middenmoter uit de eredivisie omgevormd tot een nationaal topteam met internationals. En dat met bijna dezelfde spelers als zijn voorganger Van Stee. De invloed van manager Martin van Geel op de achtergrond mag niet worden onderschat.

Het succes van AZ blijft niet onopgemerkt. Voorzitter Scheringa liet gisteravond een lijstje zien met daarop de namen van geïnteresseerden topclubs. Real Madrid, Arsenal, AC Milan, Manchester United, Monaco en Newcastle United stuurden allemaal een vertegenwoordiger naar de Alkmaarder Hout om de stuntploeg van Adriaanse aan het werk te zien.

Maar ondanks het succes dat Adriaanse met relatief beperkte middelen heeft bereikt, staan dezelfde Europese clubs niet in de rij voor de voormalige gymnastiekdocent. Er waren wel contacten, maar nooit concreet. Zoals met een Engelse eerstedivisieclub die Adriaanse alleen zou willen contracteren als het elftal niet promoveert. Anders blijft de huidige coach aan.

En zo waren er vaker vage toezeggingen, die waarschijnlijk tot niets zullen leiden. ,,Naarmate we verder komen in de UEFA Cup wordt het aantal aanbiedingen minder'', grapte Adriaanse gisteravond. De ondertoon was wrang. Toen hij in januari aan Scheringa bekend maakte zijn contract niet te willen verlengen, had hij ongetwijfeld een ander scenario in zijn hoofd. De internationale reputatie van Adriaanse, die enkele jaren geleden met Willem II de Champions League bereikte, is kennelijk bescheiden.

Dat ligt niet alleen aan Adriaanse zelf, meent hij, maar ook aan het gegeven dat een Nederlandse coach eigenlijk helemaal niet zo gewild is over de grens. ,,Toevallig zit Rijkaard bij FC Barcelona (dankzij adviseur Cruijff, red.). En Jol werd dankzij manager Arnesen als assistent doorgeschoven bij Tottenham Hotspur. Verder hebben we twee trainers in de Bundesliga (Advocaat en Van Marwijk, red.). Maar dan houdt het wel op. In kleine voetballanden als Zwitserland of Oostenrijk zie je helemaal geen Nederlandse oefenmeesters. We vinden ons zelf vaak beter dan we zijn.'' De 57-jarige Adriaanse zegt dat hij alles wil aanpakken. ,,Ik wil overal naar toe. Het mag ook een ver land zijn. Als ik maar vreselijk veel geld kan verdienen. Zolang ben ik geen trainer meer. Maar ik streef wel naar een hoog niveau.''

In dat geval had hij waarschijnlijk beter een jaartje kunnen bijtekenen. Of heeft AZ nu het hoogst haalbare bereikt? Met veel belangstelling zal Adriaanse morgen op tv in het spelershome de loting volgen. Voorkeur voor een bepaalde club heeft hij niet. Wie de volgende tegenstander van AZ ook wordt, de weg naar de finale in Lissabon is nog lang, vindt Adriaanse. ,,Het lijkt wel een schoolvoetbaltoernooi. Daar doen ook zoveel teams aan mee dat je eindeloos wedstrijdjes moet spelen om in de finale te komen. Toch is me dat twee keer gelukt.''

Dat de ervaren Lucescu wees op de volwassenheid van AZ, was begrijpelijk. De thuisploeg bleek, als het nodig is, ook op resultaat te kunnen spelen. Zijn principes over aanvallend voetbal had Adriaanse voor de return ondergeschikt gemaakt aan het belang om de volgende ronde te bereiken. Hij wist dat hij Sjachtar Donetsk in de kaart zou spelen, als hij met AZ het publiek ging vermaken. Adriaanse maakte liever gebruik van de zwakte van de tegenstander. De nog niet echt uitgebalanceerde ploeg, met slechts één Oekraïner, bewees vorige week in eigen stadion al met moeite het doel van de tegenstander te kunnen vinden. Te vaak werd de bal breed gespeeld en dat was voor spelers als uitblinker Mathijsen makkelijk te verdedigen.

AZ kwam bovendien vroeg op voorsprong door weer een geniaal moment van middenvelder Van Galen. Na een al even ingenieuze voorzet van Perez zag hij de overigens uitstekende Poolse doelman Lastuvka voor zijn doel staan en krulde hij de bal van veraf in het doel. Adriaanse: ,,Van Galen kan met zijn linkervoet uitvoeren wat zijn ogen zien. Het Nederlands elftal? Dan moet Van Basten met een nummer tien spelen. Van Galen kan alleen achter de spitsen opereren met twee controlerende middenvelders achter zich. Hij is inderdaad in vorm.''

AZ liet Sjachtar het spel dicteren, maar was toch de gevaarlijkste ploeg. Nelisse en Perez hadden de voorsprong fors moeten opschroeven. De productie van AZ bleef echter beperkt tot een treffer van Meerdink, het tegendoelpunt van Elano was voor de statistieken. ,,De uitvoering vond ik beter dan in Donetsk'', zei Adriaanse tevreden. ,,Lucescu had volkomen gelijk. Daar hebben we aan de bal niets laten zien.''

AZ

2

Sjachtar Donetsk

1

Ruststand 1-0. 9. Van Galen 1-0, 65. Meerdink 2-0, 67. Elano 2-1. Schds: Batista (Por). Tsch: 8.293. Gele kaarten: Perez, Mathijsen (AZ), Duljaj, Elano, Hübschman en Barcauan (Sjachtar).

    • Erik Oudshoorn