APACHES -

Nederland heeft toegezegd dat de zes Apache-helikopters die per 1 april uit Afghanistan worden teruggetrokken, er in oktober zullen terugkeren. Dat heeft de Turkse generaal Ethem Erdagi, commandant van de NAVO-macht ISAF in Afghanistan, vanochtend verklaard. ISAF is er nog niet in geslaagd vervanging te vinden voor de helikopters, die, naar het oordeel van Erdagi, een belangrijke rol hebben gespeeld bij zowel de verdediging van ISAF-troepen tegen mortieren, als bij het `monitoren' van opstootjes en demonstraties. Nederland trekt de helikopters eind deze maand terug.

Behalve in Afghanistan werden het afgelopen jaar ook Apaches ingezet in Irak. Minister Kamp (Defensie, VVD) besloot daartoe na aanhoudende mortierbeschietingen van de Nederlandse eenheden in de zuidelijke Iraakse provincie Al-Muthanna.