Actie verdeelt vakcentrales

Op 2 oktober streden ze op het Museumplein in Amsterdam nog schouder aan schouder tegen de kabinetsplannen voor versobering van de arbeidsvoorwaarden. Maar nu zijn de vakcentrales FNV en CNV verdeeld over acties tegen de plannen van de Europese Commissie voor (verdere) liberalisering van het dienstenverkeer in de Unie.

Het Europees Verbond van Vakverenigingen, waarbij FNV en CNV beide zijn aangesloten, heeft opgeroepen zaterdag in Brussel te demonstreren tegen deze `dienstenrichtlijn'. De richtlijn moet er voor zorgen, dat dienstverleners, van accountants tot loodgieters, in de hele EU kunnen werken. Aanvaarding leidt volgens het EVV tot aantasting van arbeidsvoorwaarden en sociale onzekerheid.

De FNV geeft gehoor aan de oproep om te demonstreren, maar het CNV niet. ,,De Europese dienstenrichtlijn op straat compleet afbranden, terwijl we er als vakcentrales in de Sociaal-Economische Raad nog over aan het onderhandelen zijn, dat past ons niet'', zegt Emile van Velsen van het CNV.

Toch prijkt het CNV als ondertekenaar onder het pamflet `Nederland verdient een beter Europa' dat vorige maand werd verspreid en waarin wordt opgeroepen om zaterdag in Brussel te komen demonstreren. ,,We zullen er niet bij zijn in Brussel'', zegt Van Velsen beslist.

Het pamflet is inmiddels vervangen door ,,een verbeterd exemplaar'', zegt Harry Lindelauff van de FNV. Daarop is het CNV vervangen door de MHP, de derde Nederlandse vakcentrale. De foutieve versie betrof volgens hem ,,een vergissing van overijverige collega's'' die nog handelden in de eendrachtige geest van 2 oktober.

Europapagina: pagina 7