Actie tegen misbruik 112

De hausse aan valse meldingen bij het alarmnummer 112 moet worden tegengegaan door juridisch omstreden maatregelen als het blokkeren van gsm-nummers, betere identificatie van de valsmelders zelf en het plaatsen van een `voice-bom' naar de gsm waarmee de valse melding is gepleegd. Dat schrijft minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

Volgens Remkes is het aantal valse meldingen naar 112 via de mobiele telefoon inmiddels zo groot, tijdens schoolvakanties zelfs oplopend tot 85 procent van alle mobiele meldingen, dat vergaande maatregelen gerechtvaardigd zijn. Zo zal Binnenlandse Zaken aansluiting zoeken bij een onderzoek van Justitie over het blokkeren van gestolen gsm's. Dergelijke gsm's, of toestellen waarmee zonder simkaart gebeld kan worden, moeten tijdelijk kunnen worden gedeactiveerd.

Binnenlandse Zaken wil personen die vaak valse meldingen plegen en daarvoor ook vervolgd zijn, desnoods afsluiten van de 112-centrale. Daarbij moet wel een voorziening worden getroffen dat zij in geval van een echte noodmelding, buiten het 112-circuit om geholpen kunnen worden.

Misbruik van 112 vanaf de vaste telefoon komt nauwelijks voor omdat de beller dan makkelijk traceerbaar is. Maar via telefooncellen komen er nog wel valse meldingen binnen. Remkes overweegt om telefooncellen van waaruit dit vaak gebeurt, uit te rusten met een camera. Dit kan volgens de minister preventief werken.