Zeefdruk te koop bij drogist Kruidvat

In de winkels van de drogisterijketen Kruidvat liggen sinds gisteren zeefdrukken van de kunstenaars Ad van Hassel, Fabian en Marjolijn van Ginkel. De in totaal 27.000 kunstwerken zijn handgemaakt, genummerd en gesigneerd. De verkoopprijs is 14,95 euro per stuk.

,,Het gaat hard met de verkoop'', zegt zeefdrukker en initiatiefnemer Van Hassel: ,,Verscheidene Kruidvat-winkels zijn al uitverkocht''. Bij een vestiging in Haarlem lag vanmorgen bij de kassa nog wel een stapeltje zeefdrukken. Met bovenop het geel-oranje Do you believe in angels van Van Ginkel.

De supermarktketen Aldi verkocht vorig jaar ook al kunstwerken voor een lage prijs. ,,Maar dat waren gewoon gesigneerde en genummerde prints die iedereen kan maken, een soort posters'', zegt Van Hassel. ,,Deze zeefdrukken zijn echt en ambachtelijk gemaakt.'' En vervolgens gesigneerd door de kunstenaars, die een euro per handtekening hebben gekregen. Van Hassel: ,,Elke kunstenaar zette 9.000 handtekeningen. Het kon in minder dan twee dagen.''

Om de verkoopprijs laag te houden zijn de kosten op allerlei manier gedrukt. Het formaat is slechts 20 bij 20 centimeter, zodat er acht afbeeldingen op een drukvel pasten en het aantal kleuren is minder dan tien. De houten lijsten – `tachtig kilometer' – en glasplaten zijn gemaakt in Polen.

Het streven om ,,Jan-met-pet echte kunst te laten kopen'' krijgt een vervolg, zegt Van Hassel. Voor moederdag komt Kruidvat met een serie kunstwerken van bekende Nederlandse vrouwen. ,,Sylvia Kristel, Ria Valk, Carry Tefsen en Viola Holt zijn de laatste jaren heel goed werk gaan maken'', vindt Van Hassel. Later dit jaar zullen via ,,een winkelketen'' kunstwerken worden verkocht in combinatie met koffiezetapparaten.