Twee man uit top Friese corporatie

Twee bestuurders van Corporatieholding Friesland, de grootste woningcorporatie van het noorden, zijn onder druk opgestapt. Bij de verhuurder van 20.000 woningen was een `angstcultuur' ontstaan.

Dat bevestigt commissaris S. Deelstra: ,,De openheid onder de werknemers schoot er steeds vaker bij in. Dit waren mannen van de botte bijl.'' Bij de corporatie is nu één bestuurder over.

De afgelopen drie jaar zijn bij 8 van de 25 grootste woningcorporaties bestuurders vertrokken. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de corporaties. Bij zeker vijf volgde het vertrek van de bestuurders na een fusie. Binnen de corporatiesector, samen goed voor 40 procent van alle huizen, zijn de afgelopen vijf jaar 140 corporaties opgegaan in andere. Er zijn nu nog 530.

Ook de twee bestuurders van de Friese corporatie moesten vertrekken na een fusiegolf. Zeven corporaties werden in vier fusierondes samengevoegd tot deze corporatie. Corporatieholding Friesland verhuurt onder meer in Leeuwarden en Heerenveen. ,,Er kwamen steeds meer protesten van binnenuit. Het personeel wilde rust'', zegt Deelstra.

Vertrokken bestuurder G. Bakker ,,herkent wel iets in het verwijt van een angstcultuur. Dat heeft te maken met de ambities van het bestuur. De lat werd hoog gelegd.'' De andere vetrokken bestuurder S. de Jong zegt zich er niet in te herkennen. ,,Men moet wennen. Misschien gaat het soms te hard, maar de wereld om ons heen verandert.''

Ook bij Portaal, een corporatie met 56.000 woningen in onder meer Leiden, Arnhem en Nijmegen, liep het fusieproces uit op gedwongen vertrek van de bestuurder. Onder zijn leiding groeide het bedrijf sterk. De bestuurder hevelde afzonderlijke diensten over naar één punt, waarna regiodirecteuren eind vorig jaar het vertrouwen in hem opzegden.

,,Bij fusies worden de directeuren meestal bij elkaar gezet, maar dat wordt snel strijd'', zegt L. Vulperhorst, consultant bij adviesbureau Andersson Elffers Felix. ,,Ze waren gewend hun eigen tent te leiden, maar schaalvergroting maakt alles ingewikkelder.''

Het aantal vertrokken bestuurders is vergelijkbaar met dat van grote beursgenoteerde ondernemingen. Corporaties hebben echter geen aandeelhouders die op korte termijn resultaten eisen. Lokaal hebben corporaties weinig concurrentie, terwijl hun huurhuizen gretig aftrek vinden.

bestuurscrisespagina 19

    • Menno Tamminga
    • Freek Staps