Toch verlies bij Frans Maas door fraude

Expediteur en logistiek dienstverlener Frans Maas heeft over vorig jaar een verlies van 12,9 miljoen euro geleden. Vorige maand werd nog uitgegaan van een nettowinst van enkele miljoenen over 2004.

Eenmalige lasten door een fraudezaak in Spanje veroorzaken het verlies. Over de fraude trad het bedrijf begin vorige maand al naar buiten. Daarna echter besloot de beursgenoteerde onderneming om een bedrag van 15 miljoen euro in verband met belastingaspecten van deze zaak ten laste te brengen van de verlies- en winstrekening over 2004, zei bestuursvoorzitter Henk Benjamins vanmorgen tijdens een toelichting op de jaarcijfers. De koers van het aandeel Frans Maas daalde vanmorgen met 4 procent.

De scheidende topman van Frans Maas ging uitgebreid in op de Spaanse fraudezaak, die hij het gevolg noemde van ,,een samenspanning van lieden die mijn vertrouwen hadden''. Volgens Benjamins hebben elf directeuren van Frans Maas in Spanje in de periode 1994 tot 2002 ,,op een intelligente manier de resultaten opgeblazen, valse facturen gemaakt en via stromannen eigen bedrijven diensten aan Frans Maas laten verlenen''.

Tijdens een bezoek van Benjamins aan de vestiging in Barcelona werd de bestuursvoorzitter naar eigen zeggen door een klokkenluider uit het bedrijf gewaarschuwd voor de praktijken van de lokale directie. Benjamins gaf ruiterlijk toe ,,een beoordelingsfout'' te hebben gemaakt met de aanstelling van de Spaanse directie.

De omzet van Frans Maas, dat in Venlo gevestigd is en actief is in 35 landen, bedroeg over 2004 1.091 miljoen euro, een stijging met 7 procent ten opzichte van 2003. De nettowinst over dat jaar bedroeg 10,1 miljoen euro. Zonder de verrekening voor de problemen in Spanje zou het resultaat van het bedrijf over 2004 7,7 miljoen euro hebben bedragen.

Frans Maas zal vanaf mei worden geleid door de nieuwe bestuursvoorzitter, Arvid Manneke (45). Hij noch Benjamins wilde uitspraken doen over de verwachte resultaten in 2005.