`Tipgeld van 10 miljoen is geen mythe'

De Russische veiligheidsdienst FSB zegt tien miljoen dollar te hebben uitgekeerd aan niet nader genoemde burgers die haar tipten over de vorige week gedode Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov.

De Russische regering zette in september tien miljoen dollar op de hoofden van rebellenleiders Maschadov en Basajev, vlak na de gijzeling in Beslan waarbij ten minste 330 mensen stierven. Basajev claimde de verantwoordelijkheid voor Beslan, Maschadov nam er afstand van.

Aloe Alchanov, president van de pro-Russische regering in Tsjetsjenië, zegt dat hiermee bewezen is dat het beloofde tipgeld van tien miljoen dollar ,,geen mythe is''. ,,Ik ben er zeker van dat Basajev en zijn medewerkers zich nu nergens meer kalm en zeker voelen.''

De Russische pers komt deze week met nieuwe versies van de dood van Maschadov. Dat Russische troepen maandag een huis aan de Soevorovstraat in het dorp Tolstoi-Joert opbliezen, wekt verbazing. Maschadov zou daar in een kelder onder het zomerhuis zijn gedood. Volgens het leger werd het huis opgeblazen nadat bomexperts in de kelder een boobytrap vonden. ,,Het team onderzoekers besloot toen het hele huis op te blazen om verdere verrassingen te voorkomen.'' Critici vermoeden dat het leger de ware toedracht van Maschadov's dood wil verhullen.

De krant Moskovski Komsomolets citeerde gisteren Jacha Joesoepova, de echtgenote van de eigenaar van het huis aan de Soevorovstraat. Die kelder waar Maschadov zou hebben gewoond, had geen ventilatie, aldus Joesoepova, bovendien was het onmogelijk een bed of koelkast door het luik te krijgen. De kelder had maar één uitgang.

Moskovski Komsomolets schrijft dat Maschadov enkele dagen eerder werd opgepakt, na te zijn uitgenodigd voor overleg door de Tsjetsjeense vice-premier Ramzan Kadirov. Die stelde Maschadov voor zijn positie als president van Tsjetsjenië formeel op te geven. In ruil zou Kadirov dan acht gegijzelde familieleden vrijlaten en de rebellenleider toestaan zich in de het naburige Azerbajdzjan te vestigen. Maschadov, aldus de krant, had daar wel oren naar.

In plaats daarvan werd Maschadov opgepakt, ondervraagd en geëxecuteerd. Omdat Kadirov bloedwraak en een verdere smet op zijn reputatie vreesde, vroeg hij de FSB vervolgens een rookgordijn in Tolstoi-Joert op te zetten. Dat dorp staat onder strikte Russische controle.

Ramzan Kadirov zelf zaaide de afgelopen week verwarring door herhaaldelijk met afwijkende verklaringen over Maschadov's dood te komen. Hij is de zoon van de vorig jaar opgeblazen pro-Russische leider Achmad Kadirov en leidt een militie die deel uitmaakt van de Tsjetsjeense politie, door het Kremlin opgezet ter `Tsjetsjenisering' van de oorlog. Mensenrechtenactivisten beschuldigen hem van moorden, martelingen en ontvoeringen. Ook zouden Kadirov en zijn medewerkers massaal Russisch hulpgeld voor Tsjetsjenië verduisteren.