Tekort zorgverzekeraars

De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over de financiële positie van diverse ziektekostenverzekeraars. Uit het vanmiddag gepubliceerde kwartaalbericht van de centrale bank blijkt dat 4 van de 39 ziektekostenverzekeraars eind 2003 te weinig eigen vermogen hadden en ,,nauwlettend in de gaten'' worden gehouden.

Een woordvoerder van de centrale bank zegt, wegens de wettelijke geheimhoudingsplicht over individuele instellingen, geen namen te mogen geven. Volgens hem heeft de afdeling toezicht wel meer actuele informatie over de financiële positie van de ziektekostenverzekeraars, maar is die niet rijp voor publicatie.

Een woordvoerder van branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland kent geen namen van verzekeraars met te weinig vermogen. Voor zorgverzekeraars bestaat bij een financiële crisis geen opvangregeling, zoals bij banken of levensverzekeraars. Doorgaans probeert de toezichthouder bij problemen een overname te `regelen'.