Schaamte minister na ophef Oeganda

De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, heeft de Oegandese president Yoweri Museveni vorige maand niet de les gelezen, zoals ze zei in een interview met de BBC nadat ze in de hoofdstad Kampala een onderhoud met de president had gehad. ,,Met schaamte moet ik zeggen dat het niet aan de orde is geweest in dat gesprek'', zegt een woordvoerder van de minister.

Toen de minister vorige maand na een onderhoud met Museveni voor het eerst bevestigde dat Yoweri Museveni plannen had voor een derde regeertermijn, zorgde ze voor voorpaginanieuws in Oeganda. De president had zich nooit openlijk uitgesproken voor een nieuwe termijn. `Laat de derde ambtstermijn schieten, vertellen de Nederlanders aan Museveni' stond in de Oegandese oppositiekrant The Monitor in een artikel dat op het BBC-interview was gebaseerd.

,,Ik zei tegen de president dat hij zijn volk niet moest dwingen zijn ideeën te accepteren'', aldus de minister tegen de BBC. ,,Maar ik geloof niet dat hij zijn ideeën wil laten varen. Hij lachte en zei: `Als mijn volk mijn opvattingen steunt, kunt u daar niet tegen zijn'.''

Volgens de BBC had Van Ardenne de president gewaarschuwd dat hij het lot van de oud-regeringsleiders Margaret Thatcher en Helmut Kohl zou volgen. ,,Twee ambtstermijnen zijn genoeg. Als een premier of bondskanselier een derde periode nastreeft, gaat het fout met zijn carrière.''

Behalve bij enkele overheidsdienaren vielen de opmerkingen van Van Ardenne in goede aarde in Oeganda. Maar bij navraag blijkt dat de minister deze opmerkingen destijds niet heeft gemaakt. De kritiek van de minister en de afkeurende lach van de president zouden volgens een woordvoerder betrekking hebben gehad op een onderhoud vele maanden geleden. Ook de vergelijking met Thatcher en Kohl kwam niet ter sprake.