Rice bezorgd over militaire capaciteit China

De anti-afscheidingswet die het Chinese parlement maandag aannam en die het gebruik van militair geweld sanctioneert als vreedzame hereniging met Taiwan onmogelijk blijkt, zou voor de Europese Unie reden moeten zijn om zich nog eens twee keer te bedenken, voordat ze de verkoop van wapens aan China hervat.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei dat gisteren in de Indiase hoofdstad New Delhi bij het begin van een toernee door Azië. De VS hebben beloofd Taiwan te zullen verdedigen tegen een eventuele Chinese aanval.

,,De Europeanen kennen onze opvatting maar al te goed'', zei Rice, ,,dat dit niet het moment is om een eind te maken aan het wapenembargo.'' Het embargo geldt sinds het bloedbad op het Tiananmen Plein in 1989. De Europese Unie wil het embargo eind juni opheffen in het kader van verbetering van de relaties met China. Tegelijkertijd zou een strenge gedragscode voor de export van wapens aan China worden ingevoerd.

Minister Rice sprak gisteren haar bezorgdheid uit over de militaire opbouw van China in het licht van de groeiende spanningen tussen China en Taiwan. Een dag voor de goedkeuring van de anti-afscheidingswet had China een verhoging van de defensieuitgaven aangekondigd van 12,6 procent tot bijna 30 miljard dollar. Ze waarschuwde dat de VS niet lijdzaam zullen blijven toekijken terwijl China zijn militaire capaciteit vergroot. Ze zei dat allianties van de VS met Japan en Zuid-Korea voor tegenwicht kunnen zorgen.

De Taiwanese president Chen Shui-bian reageerde gisteren voor het eerst op de Chinese anti-afscheidingswet. Hij zei China niet het recht heeft om de politieke toekomst van Taiwan te bepalen. Hij verklaarde ook dat de kloof tussen het eiland en het vasteland er alleen maar groter op zou worden. Hij riep de bevolking op tot protesten. ,,Wij houden eraan vast dat alle meningsverschillen worden opgelost door dialoog'', zei Chen. ,,Niet-vreedzame methoden zullen door de wereld niet worden getolereerd.''

De voorzitter van het Taiwanese parlement waarschuwde gisteren tegen vergeldingsmaatregelen die de spanningen tussen Taiwan en China alleen maar verder kunnen doen oplopen. Hij zei dat een anti-annexatiewet zoals voorgesteld door de Taiwan Solidarity Union, een van de kleinere politieke partijen, alleen maar averechts kan werken.

Waarnemers zeggen dat de Chinese wet alleen maar dient om president Chen ervan te weerhouden nog voor het einde van zijn regeertermijn in 2008 formeel de onafhankelijkheid te verklaren.