Pensioen duurder

De pensioenfondsen die voor complete bedrijfstakken werken, zoals ABP (leraren en ambtenaren) en PGGM (zorg en welzijn) hebben dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar hun premies moeten verhogen om hun financiële positie te verbeteren. Dat blijkt uit gegevens van de koepel van bedrijfstakpensioenfondsen, de VB.

De premies gingen 10 procent omhoog. Volgens de VB liggen de premies inmiddels ,,vaak boven'' het kostendekkende niveau. De verhoging komen bovenop verbeterde rendementen. De beleggingsinkomsten en koerswinsten zijn de belangrijkste inkomsten in de pensioenwereld.

Vorig jaar behaalden de bedrijfstakpensioenfondsen een gemiddeld rendement van 10,5 procent, met het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metalektro als hoogste (11,8 procent) en het Bedrijfspensioenfonds voor de Waterrecreatie als laagste (4,5 procent).

De VB waarschuwt dat de hogere premies en rendementen nog niet genoeg zijn om de financiële positie van de pensioenwereld naar het niveau te tillen dat de toezichthoudende Nederlandsche Bank eist. Het vermogen van de fondsen was eind 2004 118 procent van hun pensioenverplichtingen, 6,5 procentpunt beter dan eind 2003.

Vanaf volgend jaar moet de pensioenwereld niet alleen zijn beleggingen maar ook zijn pensioenverplichtingen becijferen op de actuele waarde. Bij die becijfering zou hun positie in 2004 verslechterd zijn door de rentedaling.