OPEC verhoogt productie van olie

Oliekartel OPEC heeft vandaag besloten om het productieplafond per 1 april met een half miljoen vater ruwe olie per dag te verhogen en mogelijk later met nog eens een half miljoen.

De beslissing van de organisatie van olie-exporterende landen, goed voor bijna 40 procent van de mondiale olieproductie, moet de scherp gestegen olieprijzen stabiliseren. De oliemarkten in New York en Londen reageerden lauw.

Met het besluit dat de OPEC vandaag nam op haar bijeenkomst in de Iraanse stad Isfahan draait het kartel van tien olie-exporterende landen (exclusief OPEC-lid Irak) in feite zijn beslissing van december vorig jaar terug, toen het besloot om één miljoen vaten minder olie te produceren.

Het OPEC-besluit, dat het productieplafond vanaf 1 april op 27,5 miljoen vaten ruwe olie per dag brengt, werd vanmorgen door de Koeweitse olieminister, die tevens huidig president van de OPEC is, bevestigd tegen het Britse persbureau Reuters.

In feite ontduiken OPEC-leden, Saoedi-Arabië voorop, hun eigen productieplafond en produceren aanzienlijk meer. Overigens kwam eergisteren van de Soedische olieminister, de facto de machtigste man binnen de OPEC, het voorstel om het plafond met een half miljoen vaten te verhogen.

Naar verluidt is er met name door de Amerikaanse regering druk op Saoedi-Arabië uitgeoefend om de olieproductie te verhogen. Gisteren nog klaagde het Witte Huis bij monde van zijn perschef dat de dure olie een soort molensteen is om de Amerikaanse economie.

Analisten geloven dat de uitwerking van het jongste OPEC-besluit op de olieprijzen minimaal is. Het Amerikaanse WTI-olie daalde 34 dollarcent tot 54,64 dollar per vat en het Londense Brent daalde 33 dollarcent tot 53,38 dollar per vat van 159 liter.