`Oligarch' speelt met Oekraïne

Boris Berezovski heeft het weer voor elkaar. Opnieuw staat hij in de schijnwerpers en brengt hij twee regeringen in verlegenheid. Want terwijl de Russische president Poetin zaterdag Kiev bezoekt, heeft diens aartsvijand een toeristenvisum voor Oekraïne aangevraagd.

Berezovski had onder president Jeltsin de bijnaam `Godfather van het Kremlin', maar Poetin stuurde de ambitieuze `oligarch' in 2001 in ballingschap. Sindsdien financiert Berezovski vanuit Londen de Russische oppositie. Het Kremlin eist zijn uitlevering, ondermeer voor verduistering van honderden miljoenen. Groot-Brittanië heeft hem politiek asiel verleend.

Berezovski doet alles om niet uit beeld te raken. Het Kremlin presenteert hem van haar kant graag als een sinistere poppenspeler, schuldig aan alles dat misloopt in Rusland. Onlangs werd Berezovski's krant Kommersant tot een boete van 11 miljoen dollar wegens smaad veroordeeld en nam de staat een buitenhuis van 35 miljoen dollar in beslag dat op naam van zijn dochter stond.

Berezovski, die op een Israëlisch paspoort reist, specialiseert zich de laatste tijd in ontregelende bliksembezoeken aan voormalige Sovjetrepublieken. In december 2003 was hij plots in Georgië, in februari deed hij Letland aan. Rusland noemde dat een `onvriendelijke daad' die bewees dat Letland ,,een onbetrouwbare partner is in de strijd tegen georganiseerde misdaad''. Vlak na de oranje revolutie in Oekraïne liet Berezovski weten zich daar graag permanent te willen vestigen. ,,Ik mis de Russische cultuur en de taal'', mijmerde hij. ,,Ik mis vooral de sneeuw.''

Met zijn toeristische trip brengt Berezovski Oekraïne bewust in verlegenheid. Als Oekraïne hem een visum weigert, bewijst het nog steeds een satellietstaat te zijn, aldus Berezovski. Voor Kiev is dat een onoplosbaar dilemma: enerzijds heeft Oekraïne een uitleveringsverdrag met Rusland, anderzijds is Berezovski door een EU-staat als politiek vluchteling erkend.