Netwerk Pinochet groter dan gedacht

Het netwerk van bankrekeningen dat de Chileense oud-president Pinochet gebruikte om zijn rijkdom te verbergen en de hulp die hij daarbij kreeg van banken, zijn groter dan tot nu werd gedacht.

Een Amerikaanse Senaatscommissie komt tot die conclusie in een rapport dat vandaag verschijnt. Daarin staat dat negen banken, waaronder Banco de Chili, Bank of America en Citigroup, het voor Pinochet mogelijk hebben gemaakt om onder meer met valse namen op 125 rekeningen zeker 15 miljoen dollar te verbergen. Amerikaanse inspecteurs en internationale aanklagers wilden zijn bezittingen in beslag nemen.

Vijf maanden geleden bleek uit een eerste rapport al dat de Amerikaanse Riggs Bank de ex-dictator in de periode 1994-2002 had geholpen bij de verduistering van acht miljoen dollar. De samenwerking tussen de Riggs Bank en Pinochet blijkt nu 24 jaar terug te gaan. Er stonden 28 rekeningen op naam van Pinochet of familieleden in plaats van negen, zoals in het eerste rapport stond. De bijna honderd andere rekeningen die de oud-dictator erop nahield, had hij bij acht andere banken.

In januari erkende de Riggs Bank dat ze had gefaald om verdachte transacties te melden bij de autoriteiten, waaronder die van Pinochet. De bank betaalde een boete van 41 miljoen dollar aan de Amerikaanse regering. Een woordvoerder van de Riggs Bank zegt dat het nieuwe rapport nog eens onderstreept dat vele problemen waarvan werd gedacht dat ze alleen bij Riggs voorkwamen, `systematisch blijken in het hedendaagse banksysteem'.

Eind vorige maand kondigde Riggs aan ruim acht miljoen dollar te zullen doneren aan een fonds voor slachtoffers van het regime van Pinochet. Tijdens diens militaire dictatuur (1973-1990) stierven meer dan 3.000 mensen bij politiek geweld en werden tienduizenden opposanten gefolterd, gevangen genomen en verbannen.