Nationale Assemblee van Irak voor het eerst in Bagdad bijeen

De Nationale Assemblee in Irak is vanmorgen, zes weken na de verkiezingen van 30 januari, voor het eerst bijeen. De grootste allianties in het parlement, die van de shi'ieten en van de Koerden, zijn er tot nu toe niet in geslaagd een regering te vormen.

De bijeenkomst ging gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen in de zogeheten Groene Zone, waar ook de interim-regering en de Amerikaanse ambassade gevestigd zijn. Straten in de omgeving waren afgezet en het verkeer werd vrijwel stilgelegd. Toch slaagden strijders erin voor de bijeenkomst een mortiergranaat af te vuren. Die zorgde alleen voor materiële schade.

De partijen hadden gehoopt voor de bijeenkomst van vandaag een akkoord te hebben over een coalitie. Maar een van de shi'itische leden van de Assemblee noemde de coalitieonderhandelingen vanmorgen ,,een gesprek tussen doven''. Een optimistische partijgenoot zei echter dat een akkoord binnen handbereik is en nog slechts enkele dagen of weken op zich zal laten wachten. Ibrahim Jaafari, van de shi'itische Dawa-partij, lijkt de meeste kans te maken op het premierschap (de shi'itische Verenigde Iraakse Alliantie is met 140 van de 275 zetels veruit de grootste partij in de Assemblee). Koerdenleider Jalal Talabani (de Koerden behaalden 75 zetels) lijkt de grootste kanshebber voor het presidentschap, en de sunnitische kandidaat zou parlementsvoorzitter kunnen worden.

De eerste bijeenkomst van de Assemblee kon nu slechts een ceremonieel karakter hebben. Tot er een overgangsregering is gevormd, zal interim-premier Iyad Allawi aanblijven. Belangrijkste taak van de Nationale Assemblee is het opstellen van een grondwet, waarvoor ze tot uiterlijk 15 augustus de tijd heeft. De grondwet zou voor 15 oktober in een referendum aan de bevolking moeten worden voorgelegd.