Matige remake van thriller `Ring 2'

Japanner Hideo Nakata heeft een aantal van de engste films van de afgelopen jaren aan de filmgeschiedenis toegevoegd. Niet zomaar eng, nee van dat eng dat door de kieren en spleten van je onderbewustzijn naar binnen sijpelt. Griezelig en onhoudbaar als het zwarte water dat geniepig de levens van zijn hoofdpersonen overstroomt. Eind jaren negentig maakte Nakata in Japan en de wereld van de filmliefhebbers furore met de Ringu-cyclus, over een, op z'n zachtst gezegd, moorddadige videoband. Maar wie ietsje verder keek dan de ruis op het televisiescherm zag een hele wereld van trauma's en geesten, wraak en verstoorde natuurwetten opdoemen die de hoogste graad van onbehaaglijkheid veroorzaakte. Suggestie van grote klasse.

Aangezien dit geen sprookje is, kon een Amerikaanse remake niet uitblijven en voor het tweede deel van die remake werd nu Hideo Nakata zelf aangetrokken, die inmiddels ook het scenario van zijn andere riller Dark Water voor de Amerikaanse markt bewerkte. Teleurstelling troef. De videoband is nog altijd dodelijk, de geesten nog altijd springlevend en Naomi Watts, die in het eerste deel de journaliste speelde die de tape op het spoor kwam, mag het allemaal nog een keer meemaken. En omdat Amerikaanse films altijd vol verklaringen moeten zitten, wordt hier de kindermishandelende moeder van stal gehaald. Dit is minder van hetzelfde.

The Ring 2. Regie: Hideo Nakata. Met: Naomi Watts, Simon Baker, David Dorfman, Sissy Spacek, Kelly Stables, Emily VanCamp. In: 88 bioscopen.