Majstorovic ontkomt aan een schorsing

Verdediger Daniël Majstorovic van FC Twente ontkomt aan een schorsing voor vermeende elleboogstoten tegen het hoofd van Groningen-aanvaller Martin Drent. Dit heeft de commissie van beroep van de voetbalbond gisteravond bekendgemaakt.

Volgens de commissie was de aanklager van de KNVB niet ontvankelijk in deze zaak omdat scheidsrechter Ruud Bossen heeft verklaard geen overtreding te hebben gezien.

De aanklager deed in eerste instantie een schikkingsvoorstel van zeven wedstrijden. Dat voorstel werd afgewezen door de Zweedse verdediger waarna de aanklager een straf van zeven duels eiste. De tuchtcommisie schorste Majstorovic zes duels. Tegen deze straf ging zowel de speler als zijn club FC Twente in beroep.

Opnieuw eiste de aanklager gisteren zeven wedstrijden schorsing, maar de commisie van beroep nam de eis niet over. Bij de commissie van beroep speelden verklaringen van scheidsrechter Bossen een doorslaggevende rol. Omdat de arbiter bij herhaling heeft verklaard dat Majstorovic in zijn ogen geen overtreding maakte, zou de aanklager volgens de regels van de FIFA niet mogen treden in deze zaak. Dat kan alleen als een scheidsrechter de verkeerde speler heeft bestraft of bepaalde overtredingen niet heeft kunnen waarnemen. Na de lezing van Bossen had de aanklager zich in de ogen van de commissie zich moeten neerleggen bij de zaak. De commissie van beroep heeft zich niet over de inhoud van de zaak gebogen.

Tijdens de wedstrijd Groningen-FC Twente op 20 februari kwamen Majstorovic en Drent twee keer hardhandig met elkaar in aanraking bij kopduels. Hierbij raakte de verdediger van FC Twente de spits van de noorderlingen zo hard op zijn hoofd met zijn ellebogen dat Drent een hoofdwond opliep. De spits maakte misbaar bij de arbiter, maar Bossen zag geen aanleiding in te grijpen. Naar aanleiding van televisiebeelden besloot de aanklager van de KNVB de zaak te gaan onderzoeken.

Op een zitting van de tuchtcommissie verklaarde Bossen dat hij geen overtreding had waargenomen. Toch sprak de tuchtcommisie vorige week op een geheime locatie, uit angst voor ongeregeldheden van fans van FC Twente, een straf van zes wedstrijden uit.

Vorige week vrijdag lieten fans van FC Twente tijdens het duel met RBC duizenden rode vlaggetjes wapperen als protest tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Johan Plageman, technisch manager van FC Twente, stelde eerder dat de NOS in zijn ogen `de zaak Majstorovic' overdreven uitvergroot had. Toen fans van FC Twente zich vervolgens met een uitzending van Studio Voetbal wilden gaan bemoeien deed Plageman een dringend beroep op supporters ,,geen negatieve acties te ondernemen''. Twente reageerde verheugd op de uitkomst in de zaak. ,,We zien het als gerechtigheid'', aldus een woordvoerder. ,,We zijn er erg tevreden mee.''