Krokante kaas

Het Voedingscentrum deed onlangs de kaas in de ban door kaas te verwijderen uit de aanbevolen schijf van vijf waarin gezonde voedingsmiddelen zijn opgenomen. Een leven zonder kaas! Ik moet er niet aan denken.

Interessant zijn de uitkomsten van het eerste Nationaal Kaas Onderzoek dat in opdracht van Uniekaas is uitgevoerd bij ruim 500 personen. Een paar opmerkelijke uitkomsten. In de afgelopen acht jaar is het aantal kaasfabrieken in Nederland gedaald van 37 naar 21. Het aantal kaasspeciaalzaken is in die 8 jaar gehalveerd. Er wordt in Duitsland nu al meer Goudse kaas gemaakt dan in Nederland. Ondanks allerlei negatieve berichten ziet 90 procent van de Nederlanders kaas nog als een voedzaam en gezond product. 52 procent is van mening dat kaas nodig is voor de groei. 57 procent eet kaas bij het ontbijt op brood. Bij de lunch is dat 75 procent. Nederlandse kaas associeert men met kaas uit het vuistje (94 procent), met gezellig (83 procent) en veelzijdig (66 procent). 64 procent vindt dat kaas past bij een bewuste eter. De populairste kaas is jong belegen (41 procent), gevolgd door belegen (26 procent), oude (23 procent) en jonge kaas (21 procent). In de Randstad wordt overigens vooral oude kaas gekocht (32 procent). In de rest van het land is dat 14 procent. In het noorden raspt 42 procent de kaas zelf. In het gehaaste westen grijpt slechts 25 procent de kaasrasp. Vandaag het recept voor een voorgerecht voor 4 personen, een salade van waterkers met gebakken camembert. Bereiding: maak de waterkers schoon. Verwijder harde harige stelen. Verdeel de waterkers over 4 borden. Besprenkel de waterkers met een klein beetje olijfolie. Strooi er notenkruimels over. Koop bij voorkeur een camembert die van rauwe melk is gemaakt. Zorg dat de camembert koud is. Snijd de kaas in acht punten. Wentel de punten kaas eerst door de losgeklopte eieren en dan door het broodkruim. Verhit in een diepe koekenpan of frituurpan de olie tot 180 graden en bak hierin de punten niet langer dan een paar tellen. De kaas is klaar als de broodkruimels lichtbruin van kleur zijn en de kaas een krokant korstje heeft. Laat de kaas even op keukenpapier uitlekken. Leg de kaaspunten op de sla. Dien meteen op.

Morgen: rijstpudding

Nodig: 1 camembert; 2 losgeklopte eieren; droog broodkruim; olie om in te bakken; 1 zakje of bosje waterkers; olijfolie (extra vergine); 4 eetl. grof verkruimelde walnoten

    • Anne Scheepmaker