Italië haalt soldaten uit Irak terug

Italië begint in september met terugtrekking van zijn militairen uit Irak. Dat heeft premier Silvio Berlusconi gisteravond in een vraaggesprek op de Italiaanse tv-zender RAI gezegd.

Italië zit met ongeveer 3.000 militairen in Irak. Het is daarmee na Groot-Brittannië (8.000) en Zuid-Korea (3.600) in troepenomvang de derde bondgenoot van de Verenigde Staten (150.000) in Irak. Berlusconi zei dat hij de volledige terugtrekking uit Irak had besproken met zijn Britse collega Tony Blair. ,,De publieke opinie in onze landen verwacht zo'n besluit'', aldus Berlusconi.

De Italiaanse premier noemde geen datum waarop alle Italiaanse soldaten uit Irak weg zullen zijn. ,,Dat zal afhangen van de capaciteit van de Iraakse regering om te zorgen voor adequate veiligheid in het land'', aldus Berlusconi.

De centrum-rechtse regering-Berlusconi is in Europa een van de trouwste bondgenoten van de Amerikaanse politiek jegens Irak. De Italiaanse bevolking is blijkens peilingen overwegend tegen de Italiaanse militaire aanwezigheid in Irak. De centrum-linkse oppisitie verwelkomde de aangekondigde terugtrekking.

De weerstand onder de Italianen tegen deelname aan de militaire macht in Irak is de afgelopen weken gegroeid. Aanleiding was het incident op 4 maart, waarbij de Italiaanse geheim agent Nicola Calipari in Irak door een Amerikaanse patrouille werd gedood toen hij de bevrijde journaliste Giuliana Sgrena naar het vliegveld van Bagdad begeleidde.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering staat de Italiaanse terugtrekking los van dit incident, waarnaar president Bush een onderzoek heeft gelast.

Waarnemers in Rome brengen Berlusconi's aankondiging ook in verband met naderende verkiezingen. Begin april naar de Italianen naar de stembus voor regionale verkiezingen.

Twee jaar nadat de door de Verenigde Staten geleide invasie in Irak een eind maakte aan het bewind van dictator Saddam Hussein besluiten steeds meer landen hun troepen uit Irak terug te trekken. Oplopende dodentallen en uitzichtsloze gijzelingsaffaires spelen daarin ook een rol. Het mandaat voor onder andere Bulgaarse, Nederlandse en Oekraïense militairen in Irak loopt dit voorjaar af. Deze drie landen hebben samen bijna 3.500 soldaten in Irak.

Gisteren kwam de eenentwintigste Italiaanse soldaat in Irak om het leven. De militair schoot zichzelf volgens een woordvoerder in Rome per ongeluk dood met zijn eigen wapen.

Berlusconi bevestigde in het tv-gesprek ook dat hij streeft naar een tweede ambtstermijn bij de voor volgend jaar geplande parlementsverkiezingen.