En toen was het geld op

Het is even een pijnlijk moment voor Pasi Marjanen, voormalige bestuurder van het Finse Riot Entertainment. Het verhaal gaat dat hij zijn financiële collega in de raad van bestuur mee naar de hoeren heeft genomen, nadat die had geklaagd over zijn buitensporige declaraties van ingehuurde strippers en bordeelbezoek. Sindsdien zeurde de financiële man nooit meer over zijn declaraties, vertelde Marjanen volgens zijn collega's aan iedereen die het maar wilde horen. Klopt dat verhaal?

Marjanen krijgt tranen in zijn ogen van de vraag. Het interview is direct voorbij. Kort daarvoor had hij nog trots `zijn' versie verteld van hoe hij er, met de vijf mede-oprichters van Riot Entertainment, in 2000 en 2001 in was geslaagd bij elkaar 21 miljoen euro los te peuteren van investeerders voor het ontwikkelen van `mobiel entertainment', zoals computerspelletjes voor mobiele telefoons. Mobieltjesmaker Nokia, Rupert Murdochs News Corp, zakenbanken en investeringsfondsen: ze staken miljoenen in het veelbelovende Finse bedrijfje.

Terwijl ze geen technische kennis in huis hadden, geen software-ontwikkelaars, geen ideeën voor spelletjes of andere diensten en geen ervaring met zakendoen. Wel hadden ze, kort nadat het geld binnen begon te stromen, een kantoor in het centrum van Helsinki – en later ook in dertig andere landen – met luxe designmeubelen, een fitnessruimte, een sauna en een bioscoop. Binnen vijf maanden was er honderd man personeel – veel vrienden en familie, maar ook `gewoon leuke meisjes' en mensen die ze toevallig bij de bushalte waren tegengekomen – en kwamen er grote feesten, berucht in heel Helsinki. In de sauna werden orgiën gehouden – de beelden daarvan zijn zelfs nog op een lokaal filmfestival vertoond. ,,We wilden vooral een wild imago opbouwen'', zegt PR-chef Johanna Hytonen. ,,Geen bedrijf was zo gestoord als wij.''

Maar geld kwam er niet binnen, want wat voor diensten Riot ook op de markt bracht, niemand maakte er gebruik van. Ook niet toen de `mobiele' rechten van Bridget Jones' Diary, X-Men en Lord of the Rings waren verworven. Want wat moet je daarmee op een mobieltje? Hytonen: ,,In onze marketing zag het er fantastisch uit, maar het enige dat de klant kreeg was een sms'je.'' Het duurde toch nog tot maart 2002 voor de investeerders daar achter kwamen en de stekker uit Riot Entertainment trokken.

Riot on: e-business en het snelle geld, NPS, Ned.3, 20.55-22.00u.

    • Jochen van Barschot