Defensie wil geen Angels

Het ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheid defensiepersoneel het lidmaatschap van de motorclub Hells Angels te verbieden. Het is gebleken dat een sergeant-majoor der mariniers sinds twee jaar lid is van de Hells Angels in Rotterdam.

Op dit moment is het niet verboden voor defensiepersoneel om lid te zijn van de motorclub, omdat de Hells Angels geen verboden organisatie is. Wel loopt er een onderzoek van justitie, onder de codenaam `Acroniem', naar alle afdelingen van de Hells Angels met als doel tot een algemeen verbod te komen. Volgens de woordvoerster is dit onderzoek en het verbod voor marinepersoneel op Curaçao om contact te hebben met de plaatselijke afdeling van de motorclub mede de aanleiding. De afgelopen jaren zijn in verschillende landen leden van de motorclub veroordeeld voor geweldsmisdrijven en drugssmokkel.

Het lidmaatschap van de sergeant-majoor bleek in het proces tegen de vijftien Hells Angels uit Limburg die verdacht worden van de moord op drie van hun clubgenoten. Hij werd door de politie gehoord omdat hij bekend was met de Limburgse club. Morgen doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in deze zaak. Tegen veertien van de vijftien verdachten is levenslang geëist.

Defensie wil niet ingaan op dit specifieke geval, maar zegt dat ze in zijn algemeenheid ,,zeer kritisch'' kijkt of het privé-leven van defensiepersoneel ,,strookt met het ambt'' dat hij uitvoert. Het ministerie kijkt nu welke juridische mogelijkheden er zijn om het lidmaatschap van de Hells Angels voor zijn personeel te verbieden. Over enkele weken verwacht het met een richtlijn te komen.

Vorige maand verbood de marine op Curaçao haar personeel contact te hebben met de Motorclub Holland op Curaçao.

    • Tom Kreling