De opvolger van Ronaldo heet Adriano

De Braziliaan Adriano maakte gisteravond alle treffers voor Inter tegen Porto. De titelhouder is na de 3-1 uitgeschakeld in de Champions League, met dank aan de weergaloze Adriano.

Adriano Leite Ribeiro maakte zijn eerste velddoelpunt sinds drie maanden. De geboren goalgetter vierde de bevrijdende treffer met het tonen van een T-shirt waarop hij zijn overleden vader herdacht. Hij wees met zijn grote handen naar de Milanese sterrenhemel. San Siro lag aan zijn voeten. Hij zou in het stadion van Internazionale nog twee keer scoren tegen FC Porto; de titelhouder werd gisteravond uitgeschakeld door de derde Italiaanse deelnemer aan de kwartfinales van de Champions League.

De 23-jarige Adriano is het zoveelste Braziliaanse voetbaltalent dat, afkomstig uit een sloppenwijk, een heldenstatus heeft verworven bij een Europese topclub. De armoedzaaier uit Rio de Janeiro woont in een villa aan het Comomeer, vlakbij de Nederlandse miljonair Clarence Seedorf van stadgenoot AC Milan. Op het voetbalveld is Adriano hard op weg zijn weinig geïnspireerde landgenoot Ronaldo voorbij te streven. Diens basisplaats in het Braziliaanse elftal staat onder druk.

Het levensverhaal van Adriano komt bekend voor, als we de biografiëen van Ronaldo, Romario en Ronaldinho teruglezen. Adriano onderscheidt zich vooral qua lichaamsbouw en traptechniek van zijn beroemde landgenoten. Hij is oersterk én linksbenig – net als de bijna vergeten sterspeler Rivaldo. Zijn bovengenoemde voorgangers zijn lichtvoetig én rechtsbenig.

Adriano is afkomstig uit Vila Cruzeiro, een favela in de buurt van Rio. Zijn jeugd werd getekend door een avondwandeling in 1992, toen hij met zijn vader Almir op weg naar een sambafeest per ongeluk in een gevecht tussen drugsdealers en politieagenten belandde. Zijn vader werd geraakt door een verdwaalde kogel, die niet operatief kon worden verwijderd. ,,Die dag werd ik volwassen. Ik wist dat ik alles moest doen om te ontkomen aan de krottenwijk. Mijn karakter was gevormd'', vertelde Adriano later.

De donkere baltovenaar ging op straat met zijn moeder Rosilda snoep verkopen, om de busrit naar het trainingsveld van Flamengo te kunnen betalen. Hij ontwikkelde zich bij deze profclub uit Rio tot een explosieve, veelvuldig scorende junior. In 2001 werd hij voor circa tien miljoen dollar getransfereerd naar Inter, dat hem vanwege de oneerlijke concurrentiestijd met de spitsen Ronaldo en Christian Vieri tijdelijk onderbracht bij Fiorentina en later Parma. Bij de laatste club had de toenmalige manager Arrigo Sacchi wijze raad: `Ook een geniale solist heeft oog voor zijn ploeggenoten'.

Terug bij Inter wordt de zelfzuchtige Adriano sinds vorig seizoen nog steeds beticht van egoïstisch gedrag. Met het zelden vertoonde gemiddelde van dertig goals in 33 opeenvolgende duels (voor Inter én het Braziliaanse elftal) snoerde hij in het najaar van 2004 zijn criticasters de mond. In december stokte de doelpuntenmachine. De kritiek nam toe, maar hersteld van een enkelblessure bleek Adriano tegen FC Porto ouderwets trefzeker. De tifosi scandeerden na afloop minutenlang zijn naam.

Het jeugdincident met de verdwaalde kogel van zijn vader werd vorige zomer breed uitgemeten in de internationale pers, toen Adriano als vervanger van de vakantievierende Ronaldo het Braziliaanse elftal in Peru naar de Copa America leidde. Adriano scoorde in het Zuid-Amerikaanse landentoernooi zeven keer in zes duels. Hij was ook trefzeker in de finale tegen aartsrivaal Argentinië. Zijn vader vierde het nationale voetbalfeest met miljoenen landgenoten op uitbundige wijze; een maand later zou hij overlijden aan de gevolgen van dezelfde kogel. Sindsdien weet Adriano meer dan ooit tevoren waarom en voor wie hij doelpunten moet maken.

De zwaargebouwde aanvaller van Inter is topscorer in de Champions League met tien treffers. Vorige week maakte hij zijn vijftiende doelpunt in de Serie A. Zijn tweede en derde treffer gisteren waren wonderschoon. Eerst schoot hij de bal met de buitenkant van zijn linkervoet hard en hoog achter keeper Vitor Baia; een zelden vertoonde krachtsexplosie van de kuitspieren. Even later passeerde hij een verdediger bijna achteloos en schoot hij de bal diagonaal in het Portugese doel.

Volgens Ronaldo, met wie hij een paar jaar geleden nog even samenspeelde bij Inter, is de armoedige afkomst van Adriano een groot voordeel. ,,Hij heeft een enorme drive om te slagen'', sprak de belegen ster van Real Madrid lovende taal. Inter-trainer Roberto Mancini zegt geen groter talent te kennen dan Adriano, die de sportieve neergang van de nerazzurri een halt moet toeroepen. De blauwzwarten van Inter wonnen de laatste landtitel in 1989 en de laatste Europa Cup 1 in 1965.

    • Jaap Bloembergen