Cor Fuhler

Als Misha Mengelberg er de brui aan mocht geven, hij is tenslotte bijna 70, dan is dat geen ramp want zijn `methode' is in veilige handen. Met name bij toetsenspeler Cor Fuhler, wiens Corkestra je van de ene verbazing in de andere laat vallen. De `methode' Mengelberg – geef de musici een inspirerende schets en vertrouw verder op hun creativiteit – pakt hier wonderbaarlijk goed uit. Van kromme barok en wolkjes exotica tot experimentele rock en jazz – het nonet dat Fuhler hier leidt, houdt de aandacht voortdurend vast.

Voor een deel ligt dat aan de rare bezetting met onder meer clavinet, cymbalom en zingende zaag, voor de rest aan het feit dat Fuhlers musici, onder wie ook de rietblazers Tobias Delius en Ab Baars, er allemaal volledig bij zijn met hun hoofd.

In Green Peppers is de Mengelberg-connectie heel erg sterk, in andere stukken denk je eerder aan de orkesten van Sun Ra of Charles Mingus. Dat Fuhler behalve met jazz in ruime zin ook voeling heeft met minimal music, van zowel westerse als niet-westerse huize, is te horen in Cosinus.

Speels maar niet kinderachtig, vrij maar niet gratuit, dit is een prachtige cd. Morgenavond opent dit Corkestra de Jazz Meeting in het BIMhuis (25 acts in drie dagen) en op 5/5 geeft het daar een avondvullend concert.

Cor Fuhler: Corkestra (DATA Records 044). Distr. www.toondist.nl

    • Frans van Leeuwen