Burgemeester van Rome bereidt filmfestival voor

Rome is van plan Venetië naar de kroon te steken met een ambitieus filmfestival. Dat schrijft Hollywood Reporter op basis van bronnen die bij voorbereidende gesprekken zijn betrokken. Initatiefnemer is de burgemeester van Rome, Walter Veltroni, die wil proberen het festival een budget van zes miljoen euro te geven, waardoor het op ongeveer gelijke hoogte zou komen met dat van Venetië, het oudste filmfestival ter wereld dat zo begin september wordt gehouden.

Rome zou mikken op een festival dat in oktober wordt gehouden. In het najaar, zo is de redenering, heeft Europa ruimte voor een belangrijk filmfestival, terwijl het voorjaar wordt gedomineerd door Berlijn en Cannes. Die ruimte is deels geschapen doordat de Milanese film- en televisiemarkt MIFED is bezweken onder de concurrentie van de Amerikaanse filmmarkt die nu in november plaatsheeft.

Hollywood Reporter noemt ook enkele kandidaten voor de functie van festivaldirecteur. In de eerste plaats is dat de voormalige Giorgio Gosetti, voormalig voorzitter van belangenorganisatie Italia Cinema. De andere kandidaat is Irene Bignardi, directeur van het filmfestival van Locarno.