Britse bejaarden krijgen cadeautjes in begroting

Britten die voor het eerst een huis kopen en minder gefortuneerde bejaarden in Groot-Brittannië krijgen meer te besteden. De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, introduceert vandaag in zijn begroting voor het komend jaar substantiële belastingvoordelen voor een aantal groepen in de samenleving.

De bewindsman denkt zijn voorstellen te kunnen realiseren zonder een belastingverhoging. Extra belastinginkomsten uit de goed draaiende Britse economie staan er volgens Brown borg voor dat die niet nodig is, een claim die door de Conservatieve oppositie wordt betwist.

Brown wil onder meer de belastingvrije som voor mensen die voor het eerst een huis kopen, verdubbelen tot meer dan 100.000 pond (140.000 euro). Ook kunnen de gezinnen van werkenden met een laag inkomen wat hem betreft rekenen op fiscale douceurtjes. Minder gefortuneerde bejaarden kunnen 's winters extra steun tegemoet zien voor hun stookkosten en bij het voldoen van lokale belastingen.

De minister is verder van plan enkele maatregelen, die eigenlijk dit jaar zouden aflopen, langer van kracht te laten blijven. Zo wil hij de accijnzen op benzine bij nader inzien langer bevriezen en niet met 15 pence per liter verhogen. De fiscale voordelen via enkele spaarregelingen zullen bovendien langer gehandhaafd blijven dan aanvankelijk de bedoeling was.

Er was dit jaar met meer spanning dan gewoonlijk uitgekeken naar de begroting, omdat er naar verwachting binnen twee maanden verkiezingen worden gehouden. Brown, die een solide reputatie geniet als bewaker van de schatkist, moest er daarom dit keer voor zorgen dat hij iets voor grote groepen kiezers deed zonder de van hem verwachte fiscale prudentie overboord te zetten.

Opvallend is dat Brown ernst wil maken met deregulering. Gisteren publiceerde een door hem ingestelde commissie een advies, waarin expliciet werd verwezen naar het Nederlandse voorbeeld. Volgens de commissie kan een vereenvoudiging van de regels de Britse economie 16 miljard pond besparen. Een nieuwe vuistregel zou moeten worden dat voor elke nieuwe regel die van kracht wordt eerst een oude wordt afgeschaft.