Bonden verlaten CAO-tafel Corus

De vakbonden hebben gisteravond de CAO-onderhandelingen met staalconcern Corus afgebroken. Volgens de onderhandelaars van FNV Bondgenoten en CNV Metaal/elektro zat er te weinig schot in de gesprekken. Corus noemt het vertrek van de bonden `teleurstellend'.

De in januari begonnen onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de 9.500 werknemers van Corus in Ijmuiden lopen al vanaf het begin stroef. De vakbonden en het bedrijf zijn het onder meer oneens over de lonen, de pensioenleeftijd en de uitkering bij ziekte.

De bonden eisen een loonsverhoging van 1,25 procent, met terugwerkende kracht per 1 februari dit jaar. Corus biedt 1 procent per 1 april en een eenmalige uitkering van een kwart procent in januari volgend jaar. CNV Metaal en elektro noemt het loonbod van Corus ,,volstrekt onvoldoende''.

Corus is volgens de CNV-bond verder niet bereid werknemers te garanderen dat ze met 62 jaar met pensioen kunnen. Ook het aanbod van Corus om zieke werknemers in de eerste twee ziektejaren 170 procent van hun loon uit te betalen, is lager dan de 185 procent die de bond eist.

FNV Bondgenoten laat weten dat gisteren ,,uit alles bleek dat Corus niet wilde onderhandelen''. De bonden hebben gisterochtend hun voorstellen nog eens herhaald en de rest van de dag op een reactie van Corus gewacht. ,,Rond acht uur was het genoeg en zijn we weggelopen.'' CNV Metaal en elektro spreekt van ,,schofferend gedrag''.

Het staalconcern zelf zegt in een verklaring ,,constructieve voorstellen'' te hebben gedaan en vindt het ,,onbegrijpelijk en hoogst teleurstellend'' dat de bonden het overleg hebben afgebroken.

De vakbonden raadplegen morgen hun leden. FNV Bondgenoten ziet weinig andere mogelijkheden dan acties. ,,Wat ons betreft kunnen ze die krijgen.''

Corus zelf publiceert morgen de jaarcijfers over 2004. Naar verwachting presenteert het concern de eerste jaarwinst in het bestaan. FNV-bestuurder J. Duinhoven zei voor Business Nieuws Radio dat de winst van Corus vorig jaar op 520 miljoen euro is uitgekomen. Corus wil dit niet bevestigen en verwijst in een verklaring naar de publicatie van de resultaten, morgen.