Blankert uit commissie Schiphol

Precies een week na de eerste vergadering is Hans Blankert opgestapt als voorzitter van de commissie die de evaluatie van het regeringsbeleid voor Schiphol zou begeleiden. De voormalig VNO-NCW-voorzitter bedankt voor de functie omdat de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer openlijk twijfelt aan zijn onafhankelijkheid.

De zware commissie is ingesteld door staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) om te garanderen dat de wettelijk voorgeschreven evaluatie van het Schipholbeleid ,,onafhankelijk en objectief'' zou gebeuren. De staatssecretaris zegt daarom juist leden te hebben gezocht die boven de partijen staan. Behalve Blankert maken ook deel uit van de procescommissie: H. Kamps (kroonlid SER) W. Derksen (directeur Ruimtelijk Planbureau), M. van Twist (hoogleraar Radboud Universteit) en I. Joerss (luchtvaartdeskundige in Duitsland). De evaluatie moet volgend voorjaar gereed zijn.

Staatssecretaris Schultz betreurt het vertrek van Blankert, maar zegt de beslissing te respecteren. Zij had, zo staat in een brief aan de Tweede Kamer, ,,geen enkele twijfel over de onafhankelijkheid van en kundigheid'' van Blankert. Volgens Schultz heeft hij geen enkel belang in het Schipholbeleid en was hij evenmin betrokken bij de Schipholwet. Ze voegt er aan toe dat Blankert ,,in 1998 vanuit VNO-NCW korte tijd betrokken is geweest bij een platform dat over de problematiek van Schiphol ten tijde van het vierbanenstelsel heeft geadviseerd''. De staatssecretaris zoekt een nieuwe voorzitter.