Alles overhoop gehaald door een verre oorlog

Hotel Rwanda gaat over het niet ingrijpen van het Westen tijdens de genocide in Rwanda. Brothers laat zien wat er kan gebeuren met een soldaat die in een land is geweest waar wél een vredesmissie naar toe is gestuurd. In deze Deense film vertrekt een militair naar Afghanistan. Zijn helikopter wordt neergeschoten en hij wordt gevonden door een groep Taliban. Lang speelt de film zich niet af in Afghanistan, maar lang genoeg om de man als hij eindelijk thuiskomt, voorgoed veranderd te hebben.

Terug in Denemarken wil de man weer echtgenoot, vader, zoon en broer zijn zoals hij dat daarvoor gewoon was. Maar de relatie met alle leden van zijn familie verandert door wat hij in Afghanistan mee heeft gemaakt. Ondertussen is die familie tijdens zijn afwezigheid ook behoorlijk veranderd.

Regisseur Suzanne Bier maakte drie jaar geleden de Dogmafilm Open Hearts en hoewel Brothers wat de vorm betreft geen Dogmafilm is, vertoont hij wel een paar overeenkomsten met Dogmafilms zoals Open Hearts en Festen van Thomas Vinterberg.

Het scenario, geschreven door Dogmaveteraan Anders Thomas Jensen, gaat weer over een redelijk idyllische familie die door een heftige gebeurtenis overhoop gehaald wordt. Het nieuwe is dat het hier niet gaat om zoiets betrekkelijks alledaags als incest of een auto-ongeluk, maar om een oorlog in een ver buitenland. En toch is het uiteindelijk een variant op Kaïn en Abel. Dat het gegeven goed is uitgewerkt, met evenveel aandacht voor kale morele dilemma's als voor verzachtende details, mag blijken uit de waardering die de film op het Rotterdams filmfestival kreeg. Brothers eindigde er op de tweede plaats in de publieksenquête. In Denemarken was de film in de bioscoop een groot succes.

Ook de acteurs zullen daar aan mee hebben geholpen. De hoofdrol wordt gespeeld door Ulrich Thomsen, vast nog wel bekend van zijn rol as zoon die het familiefeest verstoort in Festen. Ook Nikolaj Lie Kaas is krachtig als zijn rebellerende broer. Connie Nielsen valt tegen, de Deense actrice die in grote Amerikaanse films als Gladiator en Basic speelde en nu haar Deense debuut maakt. Waarom heeft zij niet meer te doen gekregen dan een beetje dom lachen in elke scène?

Brodre (Brothers). Regie: Susanne Bier. Met: Ulrich Thomsen, Nicolaj Lie Kaas, Connie Nielsen. In: 7 bioscopen.

    • Bianca Stigter