4 miljoen bonus ING-top

De bonus van de raad van bestuur van bank en verzekeraar ING Groep is vorig jaar verdubbeld van 2,1 miljoen naar 4,1 miljoen euro. De scherpe stijging wordt veroorzaakt doordat de beloning van de bestuurders meer prestatiegebonden is geworden en doordat de resultaten vorig jaar sterk verbeterden.

Dat blijkt uit het jaarverslag van ING dat gisteren is gepubliceerd. Het totale inkomen van de nieuwe bestuursvoorzitter, de Belg Michel Tilmant, steeg met 38 procent naar 2,12 miljoen euro. Dat is 82 procent meer dan zijn voorganger Ewald Kist in 2003 verdiende. Tilmants basissalaris van 1,25 miljoen euro is 7 procent verhoogd en is 64 procent hoger dan het basissalaris van Kist vorig jaar. Bij de overige bestuurders zijn basissalarissen gelijk gebleven. De zeven bestuurders ontvingen vorig jaar in totaal een basissalaris van 5,1 miljoen euro. Behalve kortetermijnbonussen is er ook een langetermijnprogramma voor de bestuurders met opties en aandelen.

De commissarissen, onder wie oud-premier Wim Kok, kondigden een jaar geleden aan dat de beloning van ING-bestuurders te ver was achtergebleven bij de concurrentie en daarom een inhaalslag moest maken. De komende jaren worden de bonussen zo uitgebreid dat het basissalaris bij goed functioneren eenderde van het totale inkomen uitmaakt en de rest uit bonussen bestaat.

Topman C. Davis van uitgever Reed Elsevier zag zijn totale beloning vorig jaar met 15 procent stijgen naar 2,87 miljoen euro, vooral door een hogere bonus.