Zimbabwe stoort kritische radio

De Zimbabweaanse regering stoort in de aanloop naar de verkiezingen van eind deze maand ,,moedwillig'' het signaal van SW Radio Africa, het kortegolfradiostation dat sinds drie jaar vanuit Groot-Brittannië uitzendt naar Zimbabwe. Dat zegt de manager van het station. Volgens luisteraars in Zimbabwe is het signaal van SW Radio sinds begin vorige week niet meer te ontvangen. ,,Dat betekent dat we goed werk verrichten'', zeggen de radiomakers vanochtend op de website van zwnews.com.

SW radio zegt een tegenwicht te willen bieden tegen de staatsomroep Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) die het monopolie heeft op radio en televisiezenders. Volgens de grootste oppositiepartij (MDC) negeren de staatszenders haar campagne en partijprogramma, terwijl regeringspartij Zanu-PF heel veel aandacht krijgt.

Het Hooggerechtshof in de hoofdstad Harare gaf gisteren de regeringscommissie voor Media en Informatie opdracht om het publicatieverbod van de onafhankelijke dagkrant Daily News te heroverwegen. De rechter gaf de commissie daarvoor zestig dagen de tijd, wat volgens de uitgever van de Daily News waarschijnlijk betekent dat de krant niet in de kiosken terugkomt voor de verkiezingen van 31 maart.

De krant moest in september 2003 de deuren sluiten omdat hij niet over de juiste vergunning zou beschikken. De uitgever van de krant zegt dat het publicatieverbod ongrondwettelijk is en bedoeld is om de vrije pers de mond te snoeren. De rechtbank onthield zich gisteren van een oordeel over de omstreden mediawet die alle media in Zimbabwe verplicht zich bij een staatscommissie te registreren. De commissie heeft sinds 2002 een aantal kranten en buitenlandse correspondenten accreditatie zonder opgaaf van reden geweigerd.

Het kantoor van de Daily News in Harare ging in 2001 in vlammen op nadat onbekenden brandbommen naar binnen hadden gegooid. De daders werden nooit gepakt. Tientallen journalisten van de krant zijn door de politie opgepakt en vastgehouden op beschuldiging van werken zonder vergunning of het schrijven van leugens. Een van de oprichters van de krant, Wilf Mbanga, publiceert sinds vorige maand vanuit Londen The Zimbabwean. De krant wordt uitgegeven in Groot-Brittanië en Zuid-Afrika en is bedoeld voor de twee tot drie miljoen Zimbabweanen die hun vaderland de afgelopen jaren zijn ontvlucht.