Winst Boskalis in 2004 helft lager

Een van de grootste baggerbedrijven ter wereld, Boskalis uit Papendrecht, heeft vorig jaar 55 procent minder winst gemaakt. In 2004 maakte Boskalis 30,2 miljoen euro winst, tegen 70,9 miljoen euro een jaar eerder. In 2002 was deze winst nog eens 10 miljoen euro hoger.

Volgens het concern hebben de lagere marges en de onvoldoende bezetting van de vloot voor de winstdaling gezorgd.

Vanochtend maakte Boskalis de jaarcijfers bekend. In de winstdalding zijn 12,8 miljoen euro aan reorganisatiekosten meegenomen. Boskalis moest deze kosten maken omdat de bestuurders het bedrijf wilden ,,aanscherpen'', zo zegt bestuurder R. van Gelder. In 2004 schrapte Boskalis 450 voltijdsbanen. Nu werken er nog 3.000 mensen.

De omzet van de baggeraar bleef nagenoeg gelijk op 1 miljard euro. ,,2004 is duidelijk een minder jaar geweest'', zegt Van Gelder. De bezetting van de sleephopperzuigers, de grootste schepen van Boskalis, daalde tot 31 weken. Enkele jaren geleden was dat veertig weken.

Volgens Van Gelder zijn de langetermijnvooruitzichten gunstiger. Hoewel nog niet alle projecten binnen zijn, ziet Boskalis toekomst in landaanwinningsprojecten in Dubai en Qatar en baggerwerk in Iraanse havens. In het Midden-Oosten groeide de omzet met 20 procent. Daar verdiende de baggeraar aan verscheidene haven- en landaanwinningsprojecten. Ook stuwde de uitbreiding van het vliegveld van Doha in Qatar de omzetcijfers. ,,We zijn er klaar voor'', zegt Van Gelder. ,,In deze landen zit geld en zijn de ontwikkelingen stormachtig.''

Ook in Europa is de vraag naar Boskalis teruggelopen. Vooral in Nederland liep de omzet behoorlijk terug. Overheden besteden minder werken aan waardoor de concurrentie ,,fel'' is en de marges onder druk staan, zo liet Van Gelder eerder dit jaar al weten. ,,Ik beloof dan ook geen gouden bergen'', zegt hij nu. Wel stelt hij dat de afgelopen maanden de vooruitzichten zijn verbeterd.

In Azië heeft de baggersector al jaren last van conclicten over zand tussen Singapore en Maleisië. Dankzij de verbeterde relatie tussen de Singaporese en de Maleisische regering is de kans groot dat de landaanwinningsprojecten in Singapore worden hervat. Daarvoor heeft Boskalis zand uit Maleisië nodig.

De nettowinst kwam hoger uit dan het bedrijf in januari had geraamd. De koers van het aandeel won in de ochtendhandel bijna 2 procent.