Weer massaal protest Libanon

Honderdduizenden, mogelijk zelfs een miljoen Libanezen hebben gisteren in Beiroet gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van Syrische troepen in Libanon. Het was de grootste betoging in de geschiedenis van het land. In tegenstelling tot vorige demonstraties waren ditmaal alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd.

De demonstratie was een antwoord van de Libanese oppositie op de massale betoging van vorige week dinsdag vóór de Syrische aanwezigheid in Libanon. Daarbij kwamen rond 300.000 mensen opdagen.

De vlaggen zwaaiende menigte – duizenden mensen waren gisteren met bussen uit alle delen van Libanon naar Beiroet gebracht – eiste op het Plein van de Martelaren een internationaal onderzoek naar de moord op ex-premier Rafiq Hariri, vorige maand, het ontslag van de leiding van de door Syrië gesteunde inlichtingendiensten en het vertrek van alle Syrische militairen en inlichtingenofficieren uit Libanon.

Volgens de organisatoren namen een miljoen mensen deel aan de betoging. Onafhankelijke schattingen ontbraken, maar volgens ooggetuigen waren er duidelijk nog meer mensen dan bij de pro-Syrische betoging van vorige week, die door de pro-Syrische Hezbollah was georganiseerd. De persbureaus AP en AFP hielden het op 800.000 demonstranten. De betogers werden gisteren onder anderen toegesproken door Marwan Hamadeh, een van de leiders van de druzen, op wie in oktober een moordaanslag werd gepleegd. ,,Willen jullie de waarheid? Het is duidelijk. De wereld en Libanon kennen [de moordenaars van Hariri], ze kennen elke naam, elke rang'', zei hij.

Na het Syrische leger heeft nu ook de Syrische inlichtingendienst een deel van zijn kantoren in Libanon ontruimd. Syrische agenten ontruimden vandaag hun gebouwen in de Beiroetse wijk Hamra. In een tweede hoofdkwartier, in de wijk Ramlet al-Baida, was van de ontruiming nog niets te zien. Wel heeft de inlichtingendienst zijn kantoren in Noord-Libanon verlaten.

analyse: pagina 5