Voetbalunie wil Frisk terug als arbiter

De Europese voetbalunie (UEFA) legt zich niet neer bij het besluit van de Zweedse topscheidsrechter Anders Frisk om direct te stoppen wegens ernstige bedreigingen tegen hem en zijn gezin.

De UEFA wil de 42-jarige Scandinaviër overhalen om terug te komen en op termijn de fluit weer ter hand te nemen. ,,Mannen van zijn niveau en kaliber hebben we heel hard nodig bij de UEFA'', zei woordvoerder Gaillard gisteren ,,Uiteraard hebben we eerst begrip getoond en onze steun aan hem uitgesproken. Maar nu groeit bij iedereen het besef dat we Frisk absoluut niet kwijt willen. We gaan zeker proberen om hem op andere gedachten te brengen.''

Gaillard wees spelers, trainers en managers op hun verantwoordelijkheden in het topvoetbal. ,,Miljoenen mensen zijn in onze sport geïnteresseerd. Je kunt niet verwachten dat iedereen even rustig en stabiel reageert zoals het hoort. Daarom moeten de hoofdrolspelers in het voetbal het goede voorbeeld geven en veel zelfbeheersing tonen, vooral in hun verbale uitingen.''

De Duitser Volker Roth, hoofd van de scheidsrechterscommissie van de UEFA, gaf Chelsea-coach José Mourinho onverbloemd de schuld van het terugtreden van Frisk. ,,Mensen zoals hij zijn de vijanden van het voetbal'', zei Roth. ,,Misschien moeten we als arbiters in staking gaan om dat eens duidelijk te maken. We kunnen niet stil blijven zitten en niets doen. Ik verwacht een demonstratie van eensgezindheid onder de internationale topscheidsrechters die nog nooit is vertoond.''

Mourinho bracht Frisk vorige maand in verlegenheid door na afloop van de Champions League-wedstrijd in en tegen Barcelona (2-1) zijn collega Frank Rijkaard te beschuldigen van een vriendschappelijk onderonsje met de Zweedse arbiter tijdens de rust. Toen Frisk daarna Drogba van Chelsea uit het veld stuurde, waren de Londense aanhangers woest. Frisk kreeg via de post, e-mail en telefoon vele ernstige bedreigingen vanuit Engeland waarna hij abrupt besloot om te stoppen.

Vandaag kondigde Mourinho gerechtelijke stappen aan tegen Roth als die zijn uitlatingen niet terugneemt. ,,Na de uitlatingen zijn er twee mogelijkheden: of hij biedt zijn excuses aan of we gaan naar de rechter'', liet Mourinho vandaag weten. ,,Het is spijtig dat Frisk het voetbal verlaat, maar ik vind het raar dat er een verband wordt gelegd met de kritiek op zijn functioren in de wedstrijd in Barcelona. Iedere dag is er in de wereld kritiek op trainers, directeuren en spelers. Dat is toch normaal.''

,,Tot dusver hebben we ons alleen maar mateloos geërgerd aan de repectloze houding van sommige trainers ten opzichte van de arbitrage'', stelde gisteren UEFA-voorzitter Lennart Johansson, een landgenoot van Frisk. ,,Het wordt tijd om lange schorsingen uit te spreken tegen de boosdoeners. We moeten onze scheidsrechters beschermen.''