Topman verzekeraar VS weg wegens fraude

De topman van AIG, het grootste verzekeringsconcern ter wereld, is gisteren onder druk van zijn medebestuursleden afgetreden nadat boekhoudkundige onregelmatigheden bij het Amerikaanse bedrijf aan het licht waren gekomen.

Analisten zien in het jongste aftreden het bewijs dat topondernemers in de VS, die doorgaans machtiger zijn dan hun evenknie in Europa of Azië, voor hun macht nu ook de volle verantwoordelijkheid dragen als de zaken fout gaan. Besturen grijpen sneller in om erger te voorkomen.

Het concern kwam zelf onder verdenking van geflatteerde cijfers nadat het 126 miljoen dollar aan boetes betaalde wegens hulp aan andere bedrijven bij het flatteren van hún resultaten. Het in 1919 in Shanghai door Cornelius Vanderbilt opgerichte bedrijf stond de afgelopen 40 jaar – tot gisteren – onder leiding van Maurice `Hank' Greenberg (79), die persoonlijk de hand in de fraude zou hebben gehad.

Eliot Spitzer, de New Yorkse officier van justitie die onverminderd jacht maakt op frauderende ondernemers in de Verenigde Staten, had zijn vizier op Greenberg gericht, net als de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder, en het federale ministerie van Justitie. Toen het bestuur van AIG het bewijsmateriaal onder ogen kreeg was dat voor sommige bestuuders, zals Frank Zarb, voormalig hoofd van de technologiebeurs Nasdaq, voldoende om het aftreden van Greenberg te eisen. Door toedoen van Spitzer moest eerder ook Greenbergs zoon Jeffrey als topman van verzekeraar Marsh & McLennan opstappen, dat eveneens beschuldigd werd van onregelmatigheden.

De beurskoers van AIG (American Insurance Group) is meer dan 10 procent gedaald sinds de verzekeraar vorig maand zei dat zij dagvaardingen had ontvangen. Het ministerie van Justitie is intussen een onderzoek begonnen of ook een justitiële aanklacht tegen AIG zal worden ingediend.

Gisteren kwam het bestuur van AIG bijeen, waarbij Greenberg, sinds 1968 aan de top bj het verzekeringsconcern, tot aftreden werd gedwongen. Ook de financiële topman kon zijn biezen pakken. Greenberg, die in januari nog zei niets te verbergen te hebben, blijft wel aan als president-commissaris. Hij wordt opgevolgd door Martin Sullivan (50), die daarmee de derde CEO van AIG wordt sinds de oprichting.

AIG is met 92.000 werknemers actief in meer dan 130 landen, heeft naar eigen zeggen 50 miljoen klanten en maakte in 2003 een nettowinst van 9,3 miljard dollar (tegen de huidige wisselkoers: 6,9 miljard euro).