Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Een gesprek met Ayaan Hirsi Ali over de rechtszaak die enkele boze Marokkanen tegen haar hebben aangespannen en een reportage over het vernieuwd Yad Vashem-museum in Jeruzalem, met enkele overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Dierenpark Artis. Zie tv-vooraf. Ned.2, 19.55-20.30u.

Andere tijden. Aandacht voor de verandering van de publieke opinie over kernenergie in de jaren zeventig. Met o.a. de hoogleraren dr.ir. Hugo van Dam en ir. Eric-Jan Tuininga, moeder van de antikernenergiebeweging Jannie Möller en de voormalig hoge commissaris voor de vluchtelingen Ruud Lubbers. Ned.3, 20.50-21.25u.

Histories: Auschwitz. Slot van een serie over het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Op 27 januari 1945 bevrijdden soldaten van het Rode Leger het concentratiekamp Auschwitz en werden de gruwelen over de hele wereld bekend. Voor duizenden gevangenen was de ellende echter nog niet voorbij. Canvas, 22.45-23.35u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht over drugsoverlast en zijn ideeën over het gedogen van wietteelt; Elsemieke Havenga praat over idealen, levensvragen en haar boek Zij maken het verschil. Verder klinisch psycholoog Roel Timmerman over huiselijk geweld en zijn boek Wat huiselijk geweld met je doet. Ned.1, 22.00-22.45u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met het opmerkelijke VVD-lid in de Tweede Kamer Ayaan Hirsi Ali. Zij praat over de roerige afgelopen maanden, haar toekomst en de nieuwe plannen van ex-VVD-lid Geert Wilders. Ook haar advocaat, Germ Kemper, is te gast. RTL4, 22.50-24.00u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Inter Milan en FC Porto in de Champions League. Willem van Hanegem analyseert de partij. Ned.2, 20.30-22.30u.

AMUSEMENT & JEUGD

Het klokhuis. Over albinisme, trillende ogen, slecht zicht, spierwit haar en een bleke huid. Gesprekjes met drie albino's en een oogarts die uitlegt wat albinisme precies is. Ned.3, 18.25-18.45u.

VARA live. Onder andere een gesprek met wetenschapsjournalist Rob Sijmons welk voedsel vet is of juist niet. Hij schreef er twee boeken over. Minister van Volksgezondheid Hoogervorst wil op vet voedsel een extra belasting invoeren. Ned.3, 19.50-20.20u.

SAMENLEVING

Premtime. Aandacht voor de ernstige mishandeling van Marokkaanse kinderen in het Limburgse Venray; heimwee naar de oude Schilderswijk in Den Haag en de oprichting van een vereniging voor Surinaamse ondernemers in Rotterdam. Ned.3, 21.25-22.00u.

FILM

K-9: P.I. (Richard J. Lewis, 2002, VS). Tweede vervolg op K-9: weer een ordinaire actiekomedie rond excentrieke rechercheur James Belushi en diens buddy annex hond. Veronica, 20.30-22.20u.

The Last Castle (Rod Lurie, 2001, VS). Prominente gedetineerde Robert Redford geeft in militaire gevangenis superieur leiding aan opstand tegen gemeen regime van afgunstige commandant James Gandolfini (The Sopranos) in film van bordkarton. SBS6, 20.30-23.20u., onderbroken door Hart van Nederland.

One Way Out (Allan A. Goldstein, 2002, Canada). Voor videomarkt gemaakte politiethriller met John Belushi als agent met gokschulden. Raakt in de criminele problemen. BBC1, 0.25-2.05u.

Prehysteria 3 (Albert Brand, 1994, VS). Tweede vervolg op post-Jurassic-Park-fantasie over tieners en schattige mini-dinosauriërs. Morgen, SBS6, 15.50-17.20u.

RADIO

De avonden. In het eerste uur teksten van o.a. Wim de Bie, P.F.Thomése en Cherry Duyns. Na tienen een gesprek met Arno Pronk over zijn technieken om blob-architectuur (architectuur van complexe, vloeiende vormen in plaats van de gebruikelijke rechthoekige doos) te kunnen realiseren. Tegen elven muziekparels uit de Caraïben: reggae. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gast is McDonald's-topman Paul van der Stoel die binnenkort vice-president Supply Chain Northern Europa van McDonald's wordt. Een gesprek over zijn carrière, het bedrijf en de sponsoring van de Nationale Sportweek. Radio 1, 0.04-0.45u.