Strijdlied Oekraïne zonder politiek

Het strijdlied van de `oranje revolutie' in Oekraïne zal meedoen aan het komende Eurovisie Songfestival, maar het is ontdaan van alle politieke verwijzingen. Ook de naam van de huidige president Viktor Joesjtsjenko, die in de oorspronkelijke tekst ,,onze president'' werd genoemd, komt in de nieuwe tekst niet meer voor.

De veranderingen zijn uitgevoerd op aandringen van de European Broadcasting Union (EBU), die volgens de voorschriften geen nummers kan toelaten met een politieke inhoud.

Twee weken geleden werd de nationale finale in Oekraïne gewonnen door het hiphop-nummer Razom nas bagato!, het lijflied van de `oranje revolutie' die in januari een nieuw Oekraïens bewind aan de macht bracht. De zangers Roman Kostiuk en Roman Kalin, die samen het duo Glundzholy (Greenjolly) vormen, lieten hun nummer veelvuldig horen tijdens de massale demonstraties eind vorig jaar op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, die voorafgingen aan de door Joesjtsjenko gewonnen verkiezingen. ,,Samen zijn we met velen, samen zijn we onoverwinnelijk'', aldus de tekst, die verder bestond uit kreten als ,,Falsificaties, nee! Machinaties, nee!'' Het lied werd gekozen na vijftien voorronden, waarin 75 kandidaten aantraden.

De nieuwe tekst heeft een veel minder concrete, algemeen vredelievende strekking gekregen, die inmiddels door de EBU is goedgekeurd. De finale wordt op 21 mei gehouden in Kiev, omdat Oekraïne vorig jaar het festival won. Ook de zangeres Ruslana, die toen zegevierde met Wild dances, stond tijdens de demonstraties aan de kant van Joesjtsjenko. De nieuwe president heeft verklaard dat de organisatie van deze vijftigste editie van het Eurovisie Songfestival ,,een visitekaartje'' voor zijn land moet worden. Tijdens zijn verkiezingscampagne toonde Joesjtsjenko zich een voorstander van meer toenadering tot Europa.

    • Henk van Gelder