Politie in stadion wijkt voor stewards

De politie is vanaf volgend seizoen niet meer standaard aanwezig bij wedstrijden in het betaald voetbal. Stewards nemen hun rol over en moeten binnen en buiten het stadion de orde bewaken. Dat ingrijpende voorstel doet een werkgroep die de haalbaarheid van een nieuwe competitieopzet met play-offs heeft bestudeerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde vandaag dat het voorstel morgenavond wordt besproken in een overleg tussen minister Remkes (Binnenlandse Zaken), de KNVB en de burgemeesters van de voetbalsteden. Het komt tegemoet aan de eis van de korpsbeheerders dat de ongeveer twintig extra voetbalduels niet tot meer politiekosten mogen leiden.

De KNVB lanceerde vorig jaar het plan de competitie in de eredivisie drastisch uit te breiden met wedstrijden op feestdagen, nieuwjaarsdag en play-offs tussen de nummer twee tot en met vijf voor de resterende plaats in de Champions League en twee UEFA-Cupplaatsen. Het concept leverde de KNVB boze blikken op uit Den Haag en van burgemeesters en de Raad van Hoofdcommissarissen. De laatste noemde extra politie-inzet onaanvaardbaar.

In december besloten de partijen een stuurgroep in te stellen die de levensvatbaarheid van de nieuwe opzet moest onderzoeken. Die stuurgroep komt nu met de eerste resultaten van dat onderzoek. De meest in het oog springende maatregel is het overdragen van politietaken bij voetbalduels aan beter opgeleide stewards.

De werkgroep heeft berekend dat dit een besparing oplevert van 7.600 manuren politiewerk. Bovendien vallen de kosten weg van de 12.000 uren die de politie extra had moeten draaien bij de twintig toegevoegde wedstrijden.

Een ander voorstel is herinvoering van de persoonsgebonden clubkaart voor zowel thuis- als uitwedstrijden. Daarmee zouden de clubs voetbalvandalen beter kunnen weren. De supportersclubs, verenigd in de SOVS, keuren dit stringente beleid af omdat het de vrijheid van de ware voetballiefhebbers `onaanvaardbaar' beperkt. De KNVB heeft zich in de werkgroep uitgesproken tegen het herinvoeren van de persoonsgebonden clubkaart.