Philip Morris in `kretek'-sigaret

Philip Morris, de grootste sigarettenmaker ter wereld, heeft een bod uitgebracht van 5,2 miljard dollar (3,9 miljard euro) op het het Indonesische familiebedrijf PT Hanjaya Mandala Sampoerna, de op twee na grootste producent van kruidnagelsigaretten. Philip Morris betaalt 2 miljard dollar voor een belang van 40 procent dat in handen is van de familie en doet een openbaar bod op de overige uitstaande aandelen.

Het is de eerste keer dat een buitenlandse onderneming investeert in deze oer-Indonesische bedrijfstak, die wordt gecontroleerd door etnische Chinezen. Het is tegelijk de grootste overname uit de Indonesische geschiedenis.

Het was vandaag nog onduidelijk waarom de nazaten van oprichter Liem Seeng Tee al hun aandelen hebben verkocht. Voor de resterende aandelen, die in handen zijn van beleggers, biedt Philip Morris 20 procent meer dan de koers waarop het aandeel Sampoerna vorige week sloot, 8.850 roepia (0,89 eurocent). De directeur van Philip Morris voor Azië en het Stille-Oceaangebied, Matteo Pellegrini, zei dat Sampoerna aan de beurs genoteerd blijft. Het Amerikaanse bedrijf neemt ook de schuld van Sampoerna over, die 150 miljoen euro bedraagt.

De investering in Sampoerna versterkt de positie van Philip Morris in Indonesië, de op vier na grootste markt voor sigaretten. Nog groter zijn China, de VS, Rusland en Japan. Indonesië telt 141 miljoen rokers – 65 procent van de bevolking – van wie 92 procent de voorkeur geeft aan kretek. In 2004 staken zij in totaal 200 miljard sigaretten op. Sampoerna, de derde producent na PT Gudang Garam en PT Djarum, heeft een marktaandeel van 20 procent.

Nu de familie Liem, die in de jaren zestig zoals veel Chinese Indonesiërs zijn naam `verindonesianiseerde' tot Sampoerna (volmaakt), de financiële controle kwijt is, zal Philip Morris een nieuwe raad van bestuur benoemen. Putera Sampoerna, een kleinzoon van oprichter Liem Seeng Tee, zal aanblijven als adviseur. De huidige president-directeur, Michael Joseph Sampoerna, is de oudste zoon van Putera.