`Omzet Shell Argentinië keldert door boycot'

De omzet van Shell in Argentinië zou de afgelopen dagen met zo'n 50 tot 70 procent zijn gedaald. Dat is het gevolg van de oproep tot een boycot van de oliemaatschappij die de Argentijnse president Néstor Kirchner eind vorige week deed nadat Shell zijn benzineprijzen had verhoogd. Ook bij Exxon (Esso), dat eveneens de prijzen verhoogde, zou sprake zijn van een forse omzetdaling, zo melden Zuid-Amerikaanse media.

Volgens de Argentijnse regering is de door marktleider Shell afgekondigde prijsstijging met 2 tot 3,5 procent van de benzineprijs strijdig met haar streven de inflatie te beteugelen. Brandstof- en transportkosten zijn een belangrijk element in de inflatie. Een woordvoerder van Koninklijke/Shell Groep zegt dat het bedrijf niet wil reageren op de uitlatingen van Kirchner noch op de gevolgen ervan. Shell motiveert de prijsstijging met een verwijzing naar de hogere internationale olieprijzen.

Na de oproep van president Kirchner zijn enkele tientallen van de in totaal 930 benzinestations van Shell in Argentinië `omsingeld' door zogenoemde piqueteros, linkse, vaak werkloze demonstranten. Esso is de enige maatschappij die Shell is gevolgd bij de prijsverhoging; andere oliemaatschappijen met verkoopactiviteiten in Argentinië hebben er tot nu toe vanaf gezien. Shell en Esso hebben samen ongeveer eenderde van de markt in handen.

De Federatie van Brandstofhandelaren in Argentinië schat dat Shells omzet met 70 procent is gedaald, aldus voorzitter Carlos Calabró vanmorgen in de Chileense krant La Tercera. De regeringsgezinde Argentijnse krant Clarín haalde een hoge regeringsfunctionaris aan die melding maakte van `boetes' die de regering wil opleggen aan Shell en Esso. De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ,,schending van de mededingingswetten'' waardoor ,,consumenten zouden zijn benadeeld''.

Met de, kennelijk succesvolle, oproep tot een kopersstaking vermijden de Argentijnen ,,dat wordt teruggegrepen naar het middel van prijscontrole'', zei minister van Binnenlandse Zaken Aníbal Fernández vanmorgen in Clarín.De regering wil ook met nieuwe wetgeving komen waarmee zij via de import de beschikbaarheid van benzine kan beïnvloeden en de prijs ervan kan sturen.

Shell CAPSA, zoals het bedrijf in Argentinië heet, realiseerde volgens zijn jaarverslag in 2003 een omzet van 3,3 miljard peso (844 miljoen euro) en een verlies van 43,5 miljoen peso. Het bedrijf had eind 2003 2.566 werknemers in dienst. Behalve met de verkoop van olieproducten houdt Shell zich in Argentinië ook bezig met de exploratie en productie van olie en gas en heeft het een raffinaderij.