Nieuwe tips na uitzending Puttense moordzaak

De 23-jarige stewardess Christel Ambrosius, die in januari 1994 in Putten werd vermoord, had vlak voor haar dood een afspraak met twee mannen. Mogelijk heeft zij één van hen of beiden meegenomen naar het huis van haar oma, waar ze later dood werd aangetroffen. De politie heeft gisteren in het televisieprogramma `Opsporing Verzocht' getuigen opgeroepen zich te melden. Naar aanleiding van de uitzending zijn er 35 tips binnengekomen. Het onderzoek in de zogeheten Puttense moordzaak is heropend nadat twee zwagers uit Putten in 2002 in een herzieningsprocedure waren vrijgesproken. Zij waren in 1995 door het gerechtshof tot tien jaar cel veroordeeld.

Het rechercheteam dat de zaak sinds 2003 onderzoekt, heeft opnieuw een uitgebreid buurt- en passantenonderzoek gehouden. Met name de fietstocht van het slachtoffer van haar ouderlijk huis naar de woning van haar oma, is uitvoerig gereconstrueerd. Getuigen hebben Christel Ambrosius op een kruising, op honderd meter afstand van de woning van haar oma, in het gezelschap van twee mannen gezien. Eerder had een andere getuige gezien dat ze werd gevolgd door vermoedelijk dezelfde twee mannen. De politie heeft redenen om aan te nemen dat Ambrosius haar moordenaar(s) vrijwillig mee naar binnen heeft genomen. Om in het huis van haar afwezige oma te komen moest ze een sleutel uit het schuurtje halen. Deze sleutel was na de moord teruggehangen.

In totaal zijn er sinds het onderzoek is heropend 2.700 mensen ondervraagd en hebben 1.600 mensen medewerking verleend aan een DNA-onderzoek. Christel Ambrosius is verkracht en gewurgd. Op haar lichaam is een spermadruppel aangetroffen.

De twee vrijgesproken mannen hadden in eerste instantie bij de politie en rechter-commissaris bekend. Tijdens de herzieningsprocedure vond het gerechtshof in Leeuwarden het aannemelijk dat de verdachten door de ,,buitengewoon lange verhoren'', gedesoriënteerd waren en daardoor tot hun bekentenis kwamen. Bovendien kwam het DNA van de gevonden spermadruppel niet overeen met een van de twee verdachten. De verdachten hadden geen motief voor de moord en het voorwerp waarmee het slachtoffer in de hals is gestoken, is nooit gevonden. De twee zwagers uit Putten hebben na hun vrijspraak vergoedingen gekregen van 895.000 en 950.000 euro voor geleden materiële en immateriële schade.