Nieuwe plek voor gebeente van Thomas à Kempis

In Zwolle wordt geprobeerd om een nieuw grafmonument voor Thomas à Kempis te bouwen. De beenderen van de beroemde theoloog liggen nu in een schrijn die is opgeslagen in de St. Michaelskerk. Dit gebouw zal op termijn gesloten worden.

De Stichting Grafmonument Thomas à Kempis wil onder kunstenaars een prijsvraag uitschrijven voor het ontwerp van een nieuw monument. Dit monument moet lijken op het monument in de oude St. Michaëlskerk in het centrum van Zwolle, waarin de schrijn van 1897 tot 1965 stond. Kerk en monument zijn in 1965 gesloopt.

Thomas à Kempis schreef zijn wereldberoemde spirituele geschrift `In navolging van Christus' in het Agnietenklooster nabij Zwolle. Hier stierf hij in 1471. ,,Thomas à Kempis is onlosmakelijk met Zwolle verbonden'', zegt bestuurslid A. Hendrikman van de Stichting Grafmonument Thomas à Kempis. Voor het oude monument is destijds ook een prijsvraag uitgeschreven onder kunstenaars. Het monument, negen meter hoog, drie meter breed en een meter diep, werd gemaakt door het atelier Mengelberg uit Utrecht.

Enkele restanten van het monument zijn na de sloop van de kerk door particulieren bewaard. Hendrikman: ,,Er heeft toen een soort beeldenstorm plaatsgevonden. Gelukkig maar, want anders was het als een soort wegverharding gebruikt.''

De huidige St. Michaëlskerk sluit binnenkort omdat er in Zwolle te veel kerken zijn voor een teruglopend aantal parochianen.

Als het aan de Stichting Grafmonument Thomas à Kempis ligt wordt het nieuwe monument in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in de Zwolse binnenstad geplaatst. Nieuwbouw van het monument wordt geschat op ongeveer 1 miljoen euro. De stichting wil hiervoor geld inzamelen. Een eerder plan om het monument te herbouwen bleek onhaalbaar.

Thomas à Kempis, geboren in Kempen bij het huidige Kleef in Duitsland, was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Moderne Devotie, een middeleeuwse kerkelijke vernieuwingsbeweging. `In navolging van Christus' is na de bijbel vermoedelijk het meest gedrukte spirituele geschrift van de westerse christenheid.