Muti overweegt ontslag La Scala

Riccardo Muti wil ontslag nemen bij het Milanese operahuis La Scala, waar hij sinds 1986 muzikaal directeur is. La Scala, in december vorig jaar heropend na een jarenlange renovatie, verkeert door budgetoverschrijdingen, stakingen, afgelastingen en onderlinge meningsverschillen in een financiële crisis, die vorige maand al leidde tot het ontslag van directeur Carlo Fontana. In een brief aan de musici zegt Muti dat het ,,op dit moment niet mogelijk is samen muziek te maken.'' De musici rebelleren tegen de autoritaire Muti, die al jaren met hen overhoop ligt. In 1995 brak hij een staking door zelf vanachter de piano een voorstelling van Verdi's La traviata te begeleiden. Ook elders zorgt Muti al jarenlang voor problemen. In 1992 liep hij weg bij de Salzburger Festspiele bij het zien van een decor voor een Mozartopera van Karl Ernst Herrmann. Vorig jaar weigerde hij in Londen te dirigeren omdat hij het niet eens was met om veiliheidsredenen aangebrachte decorwijzigingen.