`Huwelijk homo's niet onwettig'

Een rechter in San Francisco heeft gisteren de Californische wet die het huwelijk van homo's verbiedt, ongrondwettelijk verklaard.

Rechter Richard Kramer vindt dat het grondwettige recht op de gelijkheid tussen alle burgers wordt geschonden omdat de wetgeving discriminerend is ten opzichte van homoseksuelen.

,,Dit hof concludeert dat de traditionele Californische definitie van het huwelijk een verbond tussen man en vrouw een onvoldoende rationele basis vormt om de wet te rechtvaardigen'', aldus Kramer in zijn vonnis. ,,Huwelijken tussen personen van eenzelfde sekse kunnen niet worden verboden, alleen omdat Californië dat altijd heeft gedaan'', voegt hij toe.

Kramer vindt dat het niet volstaat als de staat enkel voordelen creëert voor koppels van hetzelfde geslacht terwijl hij hun niet de mogelijkheid biedt om te trouwen.

In augustus vorig jaar had het Hooggerechtshof van Californië ongeveer 4.000 homohuwelijken geannuleerd die waren voltrokken door het stadsbestuur van San Francisco. Het Hooggerechtshof vond dat het stadsbestuur zijn bevoegdheden te buiten was gegaan. Maar de hoogste juridische instantie van de staat had zich niet uitgesproken over de grond van de zaak: de vraag of het geen discriminatie is dat een huwelijk alleen een verbond tussen mensen van een verschillend geslacht mag zijn. Daarvoor verwees het Hooggerechtshof de kwestie terug naar een lagere rechtbank.

De uitspraak van Kramer effent niet onmiddellijk het pad voor nieuwe homohuwelijken, want de zaak is nog in beroep. Gouverneur Arnold Schwarzenegger zei gisteren: ,,Dit is maar de eerste fase van een wettelijke procedure. Ik geloof niet in het homohuwelijk, wel in het samenlevingscontract.''

Het onderwerp staat centraal in een levendig debat in de VS. De kiezers van elf staten hebben zich vorig jaar in een referendum uitgesproken tegen het homohuwelijk. Het was ook een thema tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

President Bush heeft na zijn herverkiezing laten weten dat hij geen aanvulling op de grondwet zou eisen om een huwelijk tussen homo's onmogelijk te maken. In andere Amerikaanse staten worden gelijkaardige geschillen nu opnieuw bekeken.