Het blijft behelpen in Artis

Er kleeft iets dubbbels aan dierentuinen. Enerzijds zijn de exotische dieren die er wonen de `ambassadeurs' van hun wilde soortgenoten in verre landen. De noodzaak van natuurbescherming verder van huis maken zij tastbaar. De ravottende chimpansees, de aandoenlijke stokstaartjes of de imposante giraffes wil niemand kwijt.

Maar er is ook een andere kant: wilde dieren horen niet opgesloten te zitten in kleine hokken of omheinde terreinen. Dieren in de dierentuin zijn ook vaker dan gemiddeld ziek en kampen meer met gedragsproblemen. De ene soort kan beter tegen het leven in gevangenschap dan de andere, maar ze krijgen er allemaal een tik van mee.

Dat blijkt ook uit de 5-delige serie Dierenpark Artis waarvan de AVRO vanavond het eerste deel uitzendt. Onbedoeld waarschijnlijk, want eigenlijk belicht de documentaire het dagelijkse werk van de verzorgers en dierenartsen in dierentuin Artis. Wie goed oplet ziet dat veel van de problemen die de dierverzorgers moeten oplossen gerelateerd zijn aan het houden van wilde dieren in kooien.

Vanavond gaat olifant Suseela onder narcose vanwege ontstekingen aan beide voorpoten. Suseele heeft ingegroeide nagels, een kwaal waarvan olifanten last krijgen als ze onvoldoende lopen. De dierenarts besluit in te grijpen, omdat het risico groot is dat de infecties zich uitbreiden naar de hele poot. Zulke verwaarloosde infecties zijn doodsoorzaak nummer één onder dierentuindikhuiden.

Even later komt het tweeëneenhalve ton zware nijlpaard Tanja in beeld. Ze is al 44 jaar oud en kan de steile helling van haar verouderde betonnen verblijf niet goed meer afkomen. De verzorgers installeren daarom een nieuwe houten `bejaardentrap', en hopen dat ze het daar nog even mee redt.

De dierverzorgers leggen een grote passie in hun werk, en ze zijn vaak al tientallen jaren aan de dierentuin verbonden. Maar hoezeer men ook probeert de natuurlijke omstandigheden voor een dier na te bootsen, het blijft in een dierentuin altijd behelpen. Zeker oude stadsdierentuinen, zoals Artis, hebben te kampen met een ruimtegebrek. Vaak ontbreekt het ook aan geld om de sterk verouderde dierenverblijven te moderniseren, dus moet met lapmiddelen worden geprobeerd het leven van de dieren wat te veraangenamen. Het blijft lastig om wilde dieren te houden in hartje Amsterdam.

Dierenpark Artis, AVRO, Ned.2, 19.55-20.30u.

    • Sander Voormolen