Geen bijltjesdag na verjaging Pol Pot

In de bespreking van Deacon of Death, de prijswinnende film van Jan van den Berg en Willem van de Put over moeizame pogingen van Cambodjanen om het verleden te helen, maakt Bas Blokker (NRC Handelsblad, 9 maart) het wel erg bont. De terreur van de Rode Khmer begon weliswaar nog net in het begin van de jaren zeventig (in sommige van de regio's waar de Amerikanen het hardst bombardeerden), maar vond toch echt plaats tussen 17 april 1975 en 25 december 1978. Pol Pots regime werd niet in 1975 verjaagd, maar op die bewuste eerste kerstdag van 1978. Wat volgde was geen bijltjesdag zoals Blokker meent, maar een bezetting door het Vietnamese leger met in zijn kielzog 20.000 naar Vietnam gevluchte Rode Khmers. Veel Cambodjanen, onder wie Dith Pran, de tolk van Sydney Schanberg in The Killing Fields, hebben hun leven aan dat bezettingsleger te danken.

De terreur richtte zich tegen alles en iedereen die niet paste in het rigide, maoïstische klassenstrijdschema van de Rode Khmer. De genocide op minderheidsgroeperingen als de Cham, de Vietnamezen en de Sino-Khmers dreigt met dergelijke kwalificaties uit het oog te verdwijnen.

    • Drs. M. Schneider