Euronext boekt hogere jaarwinst

Het beursbedrijf Euronext, de combinatie van de effectenbeurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon, wil nog steeds niet bekend maken hoeveel het gaat bieden voor het Britse beursbedrijf LSE.

Euronext presenteerde vanochtend in Parijs sterk verbeterde jaarcijfers over 2004, maar weigerde op de persconferentie in te gaan op het overnamebod. Euronext is nog de enige kandidaat in de strijd om LSE, nu de Duitse beurs eerder deze maand het bod van ongeveer 2 miljard euro introk. ,,Dit is niet de geëigende plek om daar over te praten'', zei de Franse bestuursvoorzitter Theodore vanochtend herhaaldelijk in Parijs.

Euronext boekte vorig jaar een nettowinst van 150 miljoen euro vergeleken met 56 miljoen in 2003. De omzet steeg met 2,4 procent naar 887 miljoen euro.

De verbetering verklaart Euronext voor een deel door herziening van een eenmalige boekwinst uit 2003, overeenkomstig de standaarden van de nieuwe boekhoudregels IFRS.

Euronext spreekt van solide jaarresultaten, die nog beter zijn dan de eerder verwachtingen. Gezien de marktontwikkelingen tot nu toe, handhaaft het bestuur de verwachting voor 2005 van een lichte omzetgroei. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill komt op 250 miljoen euro uit tegen 240 miljoen euro vorig jaar. Dat is dan na aftrek van 35 miljoen euro aan buitengewone kosten voor een structurele verlaging van het kostenpeil en voor nieuwe activiteiten.

De winst per aandeel ging vorig jaar omhoog van 0,91 naar 1,03 eurocent, een stijging van 13 procent. Een rol hierbij speelde de inkoop van eigen aandelen. Er werden 9,6 miljoen stuks teruggenomen, 7,8 procent van het geplaatste kapitaal. Euronext maakte vanmorgen bovendien bekend dat het op de aandeelhoudersvergadering van 1 juni opnieuw toestemming wil vragen eigen aandelen in te kopen.